trasllat immediat

Els espanyols repatriats passaran la quarantena sense grans mesures d'aïllament

Són persones «sanes» i faran vida «normal» en una planta de l'Hospital Gómez Ulla, on podran rebre visites

La probabilitat que encomanin altres persones «és molt petita», segons el director del Centre d'Alertes

sanidad / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot està preparat per rebre a Madrid la vintena d’espanyols que, de manera inesperada, es van veure atrapats a Wuhan, epicentre del brot del nou coronavirus, davant la decisió del Govern xinès d’aïllar la ciutat i decretar la quarantena. Això sí, quan trepitgin territori espanyol, després d’haver volat previsiblement en un avió britànic que sortirà de la Xina aquest dijous a la nit, també hauran d’estar 14 dies aïllats. Concretament, si cap d’ells té febre o símptomes de patir l’anomenat 2019-nCoV, seran traslladats a una planta de l’hospital de la defensa Gómez Ulla, que s’ha habilitat amb aquest objectiu.

Els tècnics del Ministeri de Sanitat han descartat ingressar-los a la planta 22, on es troba la Unitat d’Aïllament d’Alt Nivell, que té els màxims estàndards de seguretat en cas d’emergència nuclear, radiològica, bacteriològica i química, perquè, a priori, són «persones sanes», segons ha remarcat aquest dijous el director del Centre d’Emergències i Alertes, Fernando Simón, acompanyat del ministre Salvador Illa, després d’una reunió de la comissió de salut pública i d’una altra amb les societats científiques, en què s’ha analitzat l’evolució del coronavirus i el protocol espanyol per fer front a l’amenaça.

Por «infundada»

Després la trobada, tots dos han transmès un missatge de «tranquil·litat» i han assegurat que la por que demostra que a les farmàcies espanyoles s’estiguin esgotant les màscares és «infundada», ja que el sistema nacional de salut «està preparat» per detectar qualsevol possible cas i evitar la seva propagació. De fet, els espanyols repatriats seran aïllats perquè s’han detectat casos, que preocupen la comunitat internacional, de contagis entre persones que no presentaven símptomes. I s’ha vist que 14 dies és el temps estimat en què, si el coronavirus no ha donat la cara, la persona no està infectada.

Però els espanyols repatriats, entre els quals hi ha dos nens, «podrien estar perfectament en una casa rural al mig de la muntanya; si van al Gómez Ulla és per una qüestió de logística», segons ha destacat Simón; per la seva banda, el ministre ha afegit que intentaran que facin una vida «el més suportable possible». Per aconseguir-ho, tindran sales d’escampament, amb televisió i podran rebre visites dels seus familiars, que, igual com el personal sanitari, utilitzaran mesures de protecció, però «sense exageració». Així, portaran l’«equip bàsic», consistent en màscara, guants, bata i «poc més», segons Simón, que ha afegit que la possibilitat que els repatriats contagiïn altres persones «és molt petita». Per això, no és necessari un «aïllament de gran nivell», només unes habitacions separades de la resta amb un control d’entrades i sortides.

Sense grans canvis a Espanya  

Notícies relacionades

Simón ha explicat, a més, que si l’OMS declara l’emergència internacional «no canviarà substancialment el tipus de funcionament» acordat a Espanya per a la detecció dels casos i la seva actuació posterior, que s’ha plasmat en un protocol dissenyat juntament amb les Comunitats Autònomes. Potser es fa una «verificació extra» als passatgers, «però res més», ha assenyalat l’expert, que ha reiterat que el que més preocupa en aquests moments és una «transmissió asimptomàtica» que hi ha hagut a Alemanya, que podria tractar-se d’un «esdeveniment aïllat», però, també, repetir-se amb freqüència i, per tant, augmentar el «risc» de propagació de la malaltia.

De moment, ha remarcat l’expert, tot i que hi ha hagut un «nombre significatiu» de contagiats, superior al de la SARS, «el virus no es transmet excessivament» i la mortalitat, del 2,2%, és molt inferior a la dels anteriors coronavirus.