Solidaritat amb els seus compatriotes

Unitat a milers de quilòmetres: així viu la comunitat xinesa catalana la crisi del coronavirus

Molts compren màscares per enviar-les al personal sanitari que està treballant a la Xina

Els residents a Barcelona comparteixen informació a través d'un xat amb unes 500 persones

zentauroepp52049601 soc200130191701

zentauroepp52049601 soc200130191701

3
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

A la farmàcia del carrer de Lluís el Piadós, a pocs metres del carrer de Trafalgar de Barcelona, tenen el mateix problema que a moltes altres farmàcies d’Espanya: ja no els queden màscares. «Aquests dies ha vingut molta gent buscant-les i els proveïdors també estan sota mínims», explica l’Aisha, dependenta del local. Aquesta situació té una explicació: la comunitat xinesa està buscant aquest material fins i tot sota les pedres per ajudar els seus compatriotes.

El gegant asiàtic està en ple període vacacional per la celebració de l’Any Nou xinès, moment prolongat pel coronavirus. La falta de producció a les fàbriques ha fet que les màscares es comencin a esgotar, però la comunitat xinesa a l’exterior, de forma voluntària, està comprant mascaretes i altre tipus de material sanitari per als seus compatriotes. «A la Xina no hi ha temps per fabricar-les i són necessàries per al personal sanitari que està treballant en primera línia», assegura Yong Yue, presidenta de l’Associació Centre Cívico Cultural Chino de Sabadell, que afegeix que «els xinesos que som fora, mirem d’ajudar d’alguna forma».

També a Sabadell, el Yuan o més conegut com a Juan, està intentant recaptar diners entre el seu grup d’amics i coneguts per comprar màscares i altres materials per enviar a la Xina. Ara per ara són 82 les persones que han fet aportacions econòmiques que van des dels 50 euros fins a més de 500. Aquest dijous al matí van estar a punt d’adquirir més de 150.000 màscares per Wallapop, però un altre compatriota es va avançar. «Ens és igual perquè sabem que anirà a la Xina, però estem buscant on adquirir-les i tota ajuda és ben rebuda», explica des del seu bar situat davant de la plaça d’Espanya de la cocapital vallesana.

El Juan confia que tot se solucionarà aviat i valora molt positivament la gestió que el seu país d’origen està fent de la situació. «Som xinesos i sempre serem un», diu amb un somriure, i afegeix que «estimem molt el nostre país i per això ho fem». Amb aquesta frase defineix perfectament un tret clàssic de la cultura xinesa, la unitat malgrat tot, una unitat que en aquests moments s’està traduint amb aquest gest.

Preocupació lleu i confiança

Com el Juan, la Yong Yue confia en la gestió que l’Estat xinès està fent de la crisi. «Ja tenim altres experiències com el SARS, i la Xina és un país molt unit i molt sacrificat», explica, tot i que afegeix que desitgen «que s’acabi com més aviat millor». Ella és de la província de Zhejiang, d’on prové la major part de la comunitat xinesa d’Espanya, i que també és una de les més afectades pel virus. Només al seu poble hi ha confirmats cinc morts, tot i que per sort, cap de la seva família.

A Barcelona, la presidenta de l’Associació Multicultural Alba, Joana Ye Ye, també segueix de prop aquests dies tot el que està relacionat amb el coronavirus. A través d’un grup de Wechat, una aplicació de missatgeria xinesa, unes 500 persones comparteixen tota la informació que tenen sobre la situació al gegant asiàtic. Ye Ye explica que la seva família, també de la província de Zhejiang, està tancada a casa per recomanació de les autoritats. «Estan avorrits a casa, però estan bé», comenta.

Hi coincideix Xiao Ling, que regenta un local d’hostaleria. La seva mare se’n va anar de vacances a la província de Zhejiang fa unes setmanes. «Els primers dies ens vam preocupar més, però ella es troba bé», explica. Preguntada sobre si ha viscut alguna situació xenòfoba o si li ha repercutit en el negoci, és rotunda: «No, és més, la gent es preocupa i em pregunta per la meva mare al bar».

Sense ànim per a festes

Notícies relacionades

A la Xina es va prendre la decisió de cancel·lar totes les celebracions del Festival de Primavera o any nou xinès la setmana passada. El motiu és simple: evitar grans aglomeracions i reduir les possibilitats de contagi. Tal com va fer el gegant asiàtic, les celebracions s’han cancel·lat en altres llocs com a Barcelona. Aquest dimecres, el grup promotor de l’Any Nou xinès cancel·lava la desfilada d’Arc del Triomf i la resta d’activitats. «El baix estat d’ànim ha afectat a la motivació dels agents encarregats de la celebració», explicaven a través d’un comunicat.

Tot i que no hi ha cap cas confirmat a Espanya i el risc és baix, la mesura també s’ha pres per precaució. «No volem córrer riscos», assegura Ye Ye.