La pneumònia del gegant asiàtic

Espanya, entre altres països, decreta quarantena per als repatriats pel coronavirus

França, el Regne Unit i Alemanya també aïllaran els ciutadans que tornin de la Xina

L'OMS estudia declarar una emergència internacional i tem «el caos» que causarien nous focus

20200129 471608 coronaviruse 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Davant de l’evidència que el coronavirus bat rècords, superant ja les 132 morts i els 6.000 contagiats, cosa que depassa la xifra d’infectats per l’anterior coronavirus, conegut com a SARS, diversos països van començar aquest dimecres a repatriar els seus compatriotes, amb el vistiplau de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va deixar en mans dels estats la decisió. El Japó, Austràlia, els Estats Units o Itàlia, Alemanya i França, a la UE, han enviat o enviaran en les pròximes hores avions per portar de tornada els seus conciutadans que vulguin tornar. 

Precisament aquest dimecres el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha convocat per a aquest dijous una cimera destinada a estudiar la declaració d’emergència internacional. Ho ha fet després de reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, i afirmar que si apareixen nous focus de la malaltia, com el de Wuhan, epicentre del brot, «seria el caos».  

En un avió francès

Espanya, Sanitat i Exteriors continuen buscant la millor opció per portar a casa la vintena d’espanyols confinats a la ciutat xinesa. De moment, l’alternativa que guanya punts és la que embarquin en el segon avió que França contractarà en els pròxims dies, probablement abans del cap de setmana, ja que el primer s’omplirà amb els seus nacionals. 

Una vegada a Espanya, la colònia d’espanyols serà confinada durant 14 dies en un hospital madrileny, dels tres que han preparat habitacions per aïllar possibles pacients amb coronavirus, entre els quals el Gomez Ulla.

Dels 21 espanyols que volen abandonar Wuhan, 12 són membres de l’equip tècnic del club de futbol local Wuhan Three Towns, entre els quals hi ha Eduardo San José, que té dos fills petits amb ell de tres mesos i dos anys. «Estem bé, estem sans i no tenim cap simptomatologia, entenem que és necessari que siguem observats, però jo si arribo a Espanya i veig la meva dona i la meva família els faré una abraçada», va explicar a Efe Pedro Morilla, director esportiu de l’equip que fa de portaveu de la resta dels seus companys.

Entre aquests 21 espanyols no s’hi inclouen les parelles que tenen sis dels espanyols a la ciutat i que tots volen portar també. No obstant, les autoritats de Pequín no han permès en les evacuacions ja dutes a terme de nord-americans, japonesos i coreans que els cònjuges xinesos surtin de la ciutat amb els seus familiars estrangers. 

20200129 471695 coronavirusr 1 1 / periodico

També aplicaran quarantenes  França, Alemanya i el Regne Unit, que també han anunciat que incomunicaran els seus compatriotes 14 dies, el temps d’incubació del virus. Mentre que Itàlia ha difós que els aplicarà un «protocol sanitari», sense especificar si aquest inclou o no quarantena. Fora de la UE, Austràlia els enviarà a una remota illa de l’Índic, mentre que a les Filipines o a Guinea també hi haurà quarantena. Al Japó se’ls ha demanat que s’estiguin a les seves cases dues setmanes.

Iberia cancel·la vols

Si bé, els ciutadans que procedeixen o han sigut a la Xina i no presenten símptomes similars als que provoca el coronavirus, no són, de moment, aïllats. Per exemple, aquest dimecres va arribar a Espanya l’equip de futbol de Wuhan, amb intenció de dur a terme una concentració a Sotogrande (Cadis). I els seus jugadors no han passat cap control a l’aterrar. Si bé, tots ells van sortir de la zona zero el 4 de gener, per la qual cosa s’ha superat el temps d’incubació sense que hagin presentat indicis de patir la malaltia. A Cadis, no obstant, se’ls farà seguiment mèdic.

Espanya tampoc ha fet el pas de desaconsellar els viatges a la Xina, com sí que ho han fet el Regne Unit o Alemanya, malgrat que l’OMS no ha recomanat restringir els vols o el comerç. La decisió de les autoritats britàniques ha provocat que British Airways suspengui tots els seus vols amb destinació i origen en el gegant asiàtic. Hores després Lufthansa ha anunciat també la mateixa mesura. I no han sigut les úniques companyia a cancel·lar-los, també ho han fet aerolínies russes, indonèsies, índies, etc. Ja a la tarda Iberia ha anunciat també la cancel·lació de tots els seus vols a Xangai.

Devolució de les reserves

Notícies relacionades

I és que, per motius de salut pública, les principals cadenes hoteleres internacionals i agències de viatges estan oferint la possibilitat de cancel·lar, de forma gratuïta, les reserves previstes. A Espanya, els grans turoperadors, a més de desaconsellar que es viatgi al país, estan oferint la possibilitat de retardar o anul·lar els desplaçaments i estades. És normal que, davant del risc de contagi, moltes persones decideixin anul·lar els seus viatges cap a la Xina. Però el veritable mal per al sector turístic rau en en el fet que, durant les vacances per l’Any Nou xinès, a causa de les limitacions als desplaçaments adoptades per Pequín, milers dels seus nacionals han anul·lat els seus viatges a Europa.

En aquest context, moltes multinacionals estan suspenent la seva activitat al país asiàtic. Ikea ha decidit tancar al voltant de 15 botigues. Starbucks, 2.000 cafeteries. Un ròssec al qual s’ha d’afegir la llista d’esdeveniments esportius internacionals afectats. Per exemple, la copa mundial d’esquí, prevista per al febrer, ha sigut cancel·lada, mentre que els òrgans rectors d’altres esports estan sospesant què fer. En aquesta situació, només semblen fer negoci els fabricants de màscares, un producte que s’està esgotant a les farmàcies espanyoles davant de la gran demanda d’immigrants xinesos, que adquireixen caixes senceres per enviar-les al seu país.