DENÚNCIA MUNICIPAL

Una immigrant no pot cobrar ajuts perquè cap banc li permet obrir un compte

El regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona revela que hi ha vuit casos similars més

undefined52026937 29 01 2020 aida sanuy y marc serra  politica espa a europa c200129154406

undefined52026937 29 01 2020 aida sanuy y marc serra politica espa a europa c200129154406 / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una immigrant nigeriana empadronada a Barcelona no pot cobrar els ajuts socials que li ha concedit l’ajuntament perquè cap banc li permet obrir un compte, condició necessària per rebre la prestació, emparant-se amb la llei de prevenció de blanqueig de capitals.

El cas l’ha denunciat aquest dimecres públicament el regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra (En Comú-Podem), durant la presentació del balanç de l’Oficina per a la No-Discriminació (OND).

«Ho ha demanat en sis entitats bancàries i les sis li han negat el dret a obrir un compte, emparant-se en la llei 10/2010 de prevenció del blanqueig de capitals», ha explicat Serra.

Per poder rebre les prestacions socials, els usuaris dels serveis socials municipals necessiten tenir un compte bancari al seu nom en el qual l’administració els faci l’ingrés.

En els últims dos anys, l’OND ha tramitat vuit casos com el d’aquesta dona, tots ells de persones que estan en situació irregular a Espanya, tot i que estan empadronades a Barcelona i poden demostrar arrelament a la ciutat.

Blanqueig de capitals

Serra ha assenyalat que és «preocupant l’increment de les denegacions del dret als serveis bancaris» i ha assegurat que a Barcelona «hi ha centenars de persones invisibilitzades, a les quals se’ls està negant poder accedir a un compte corrent.»

Notícies relacionades

El regidor ha destacat que la llei 10/2010, en la qual s’emparen els bancs per negar-se a obrir comptes, no recull de manera prou exhaustiva la normativa europea relativa a la prevenció de blanqueig de capitals, que estableix que s’ha de vetllar perquè no hi hagi situacions de discriminació.

Marc Serra ha explicat que aquest dimecres ha enviat una carta al governador de Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la qual li exposa les possibles pràctiques discriminatòries detectades i li demana que dicti les disposicions oportunes per garantir l’accés universal als serveis bancaris.