Prevenció

Farmàcies de BCN, Madrid i València esgoten les màscares pel coronavirus

La majoria dels clients són xinesos que les compren per enviar-les al país asiàtic

A la capital catalana, les tres principals distribuïdores han esgotat totes les seves existències

zentauroepp51924794 milano  italy   24 01 2020   asian women wearing medical pro200128180946

zentauroepp51924794 milano italy 24 01 2020 asian women wearing medical pro200128180946 / Mourad Balti Touati

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les màscares de protecció s’han esgotat en la majoria de les farmàcies de Barcelona a causa que les tres principals distribuïdores, Fedefarma, Alliant Healthcare i Grup Cofares, s’han quedat sense existències, segons ha confirmat el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) a EL PERIÓDICO. Les tres empreses esperen rebre-les la setmana que ve. El COFB no detalla les causes d’aquesta falta d’estoc, però coincideix amb l’actual brot de coronavirus i amb el que està passant a altres ciutats espanyoles, com Madrid i València.

Les oficines de farmàcia de la Comunitat de Madrid estan experimentant un fort augment de demanda de màscares protectores per part de ciutadans xinesos arran del brot de coronavirus detectat al país asiàtic, cosa que ha generat una situacions de «desproveïment total» en algunes.

[Segueix aquí les últimes notícies del coronavirus].

De fet, algunes de les farmàcies madrilenyes han contactat ja amb proveïdors hospitalaris per aconseguir més unitats de màscares al constatar-se casos d’d’esgotament de l’estoc d’aquests productes, sobretot en zones d’alta concentració de població xinesa.

Així ho ha indicat a Europa Press la vocal de Dermofarmacia i Productes sanitaris del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM), Rosalía Gozalo, per incidir en l’augment de demanda d’aquest tipus de productes arran del brot de coronavirus.

En aquest sentit, ha apuntat que el motiu principal d’aquesta compra massiva de màscares seria el fet disposar de màscares per enviar-les al seu país o perquè tenen pensat fer al llarg de l’any algun viatge a la Xina.

A més, no només ha augmentat la compra de màscares de protecció sinó també les solucions hidroalcohòliques per rentar-se les mans. En aquest cas, el seu ús està més estès a Espanya i se solen adquirir, per exemple, en professionals del transport de forma freqüent. El més elegit són els productes en format de butxaca, que es poden portar en bosses o motxilles i fer servir en qualsevol circumstància.

Cultura de protecció

El Gozalo, que també és titular d’una farmàcia a Vallecas, ha assenyalat que l’ús de màscares és àmpliament estès en la població xinesa «per la seva cultura de protecció», combinada pel fet de residir en el seu país d’origen en nuclis urbans de gran densitat poblacional.

De fet, la vocal de l’Escola de Farmacèutics de Madrid ha remarcat que el client xinès té «gran coneixement» de les característiques d’aquest producte i de la normativa que regula el nivell de protecció de les màscares.

Sobre això, ha incidit a manera genèrica que existeixen les denominades màscares quirúrgiques, que consisteixen a evitar la transmissió d’agents patògens o de fluids per part del portador, és a dir, garantir que no es dona «contagi de dins cap a fora».

Després hi ha les denominades màscares de protecció que són la que preserven el seu portador d’agents patògens o virus que són a l’exterior. Per tant, es tracta de garantir que no hi ha contagi «de fora cap a dins».

Aquest és el model de màscares que demanen els ciutadans xinesos i no qualsevol model», ja que solen preguntar pel model certificat en normativa americana N95, que «protegeix moltíssim».

Normativa europea 

El Gozalo ha assenyalat que en matèria de màscares existeix també una normativa europea que planifica tres nivells de protecció: FFP1 (78% de protecció), FFP2 (92% de protecció) i FFP3 (98% de protecció). El model americà se situa en un grau 95 de protecció en el seu filtre de respiració, intermedi entre el nivell 2 i 3 europeu.

Així, en el cas de la regió i d’Espanya, els ciutadans xinesos es decanten sobretot pel model FFP2, però davant de la falta d’unitats estan demanant qualsevol classe de màscara.

Com a dada il·lustrativa d’aquesta demanda que s’ha disparat en les últimes dates, Gozalo ha al·ludit que té constància d’una comanda de «fins a 10.000 unitats». «Hi ha casos de desproveïment total», ha agregat.

Un exemple de l’augment de demanda en oficines de farmàcia s’ha detectat en l’entorn del polígon de Cobo Calleja, on hi ha gran presència de negocis regentats per ciutadans xinesos.

Això ha fet també que s’hagi de contactar amb proveïdors hospitalaris per veure si poden enviar també màscares en zones amb estoc esgotat, ja que la màscara a Espanya «no és un producte d’alta rotabilitat» en les comandes de distribució.

A València

També la majoria de farmàcies valencianes ha esgotat les seves existències de màscares, especialment al ser adquirides per ciutadans xinesos per enviar-les al seu país després de l’aparició de l’epidèmia del coronavirus.

Així ho han confirmat a Efe fonts del Col·legi de Farmacèutics de València, que han indicat que les distribuïdores d’aquest material ja no tenen producte i tot i que pot ser que hi hagi alguna farmàcia que encara en tingui d’emmagatzemades, quan l’acabin «serà difícil de reposar».

Notícies relacionades

Les fonts han assenyalat que la gran majoria de màscares han sigut adquirides per ciutadans xinesos per enviar-les al seu país, més que per al seu ús a Espanya.

També han indicat que existeixen molts tipus de màscara, tot i que les més adequades en aquest cas són les que porten un filtre de carbó.