Un home assassina la seva nòvia a Sant Joan Despí i intenta escapar-se amb avió

Una veïna va trucar a la policia a l'estiu per alertar sobre els crits del presumpte homicida de Rosa, mare d'una nena de 14 anys

El succés eleva a set les víctimes mortals de la violència masclista, la segona pitjor xifra al gener des del 2003

declaraciones vecina crimen machista en sant joan despi / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 6 de gener, durant la Nit de Reis, Mónica (28 anys) i la seva filla de 3 anys van ser assassinades per l’exparella d’ella i pare de la menor a Esplugues. El 18 de generJudit (29 anys), va morir d’un tret al cap disparat pel seu exnòvio, agent dels Mossos d’Esquadra, a Terrassa. Tres víctimes de crims masclistes que havien inaugurat amb una pàtina negra el 2020. La matinada d’aquest 28 de gener el balanç s’ha agreujat amb l’homicidi de Rosa (40 anys), trobada sense vida al seu domicili, a Sant Joan Despí. A Espanya, la violència de gènere ha enterrat en un mes set dones, comptant la filla de Mónica.  

El nòvio de Rosa ha sigut detingut a les 3.00 hores de la matinada a l’aeroport del Prat, quan pretenia agafar un vol per fugir. Els investigadors dels Mossos han pogut frustrar la fugida gràcies a la veu d’alarma que ha donat el pare de Rosa. Inquiet perquè no aconseguia contactar amb la seva filla, ahir a la nit va acabar avisant la policia per demanar ajuda. Els agents que van atendre la seva trucada li van proposar acompanyar-lo al domicili de Rosa i esbrinar què passava. 

Segons fonts veïnals, feia hores que el pare mirava de localitzar la seva filla i ni ella ni el seu nòvio responien al telèfon. La pitjor de les explicacions va agafar forma a l’obrir la porta: Rosa havia sigut assassinada i el seu nòvio havia fugit. El pare va haver de rebre assistència mèdica a causa del dur cop emocional que va suposar trobar sense vida la seva filla. 

Crits al domicili 

El presumpte homicida és un home de nacionalitat espanyola i de 45 anys. Rosa era cinc anys més jove que ell i tenia una filla de 14 anys fruit d’un matrimoni anterior. Eva, la veïna que viu just sota de Rosa al bloc del barri de l’Eixample de Sant Joan Despí del carrer Maria Tarrida, explica que sovint sentia crits preocupants procedents de la planta superior.

Rosa, segons Eva, s’havia divorciat i des que va fer reformes al seu domicili, fa quatre anys, havia començat a sortir amb un altre home, l’ara arrestat per haver-la matat. Amb l’inici d’aquesta segona relació, les discussions van començar. A l’agost, Eva va trucar a la policia local de Sant Joan Despí –un fet que confirma el municipi– perquè aquella nit els cops contra els mobles i el plor de la filla de Rosa la van obligar a actuar. No obstant, quan els agents hi van acudir, els crits havien deixat de sentir-se i, tot i que van trucar al timbre, ningú va obrir la porta, segons fonts municipals. 

El jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Sant Feliu de Llobregat s’ha fet càrrec de la instrucció i ha decretat el secret de les actuacions. Tret de l’avís d’Eva a la policia local, no consten antecedents per violència domèstica denunciats per la víctima. 

Inici negre

Set dones han sigut assassinades a Espanya per la violència masclista. Des que hi ha estadístiques, l’any 2003, aquesta és la segona xifra més alta (fins al 27 de gener). El 2006 i el 2008 hi va haver vuit dones mortes, i el 2003, el 2016 i el 2019, set. La resta de mesos de gener el nombre d’assassinats ha sigut bastant menor.

Notícies relacionades

La tendència coincideix amb el repunt de víctimes registrat l’any passat, quan van morir 55 dones, quatre més que el 2008. Segons els especialistes en aquest tipus de violència, les causes de l’increment són complexes i variades, però que en el panorama polític hagi guanyat múscul Vox dificulta la lluita contra aquesta xacra, perquè fa que les maltractades es retreguin a l’hora de demanar ajuda i reforça els agressors. 

De fet, cap de les assassinades que fins al 27 de gener figuren en l’estadística oficial havien presentat denúncia contra el seu agressor.