Els comptes públics

Menys d'un euro per persona gran dependent en els pressupostos de la Generalitat

Sindicats i patronals expressen «sorpresa i gran decepció» al veure com s'ha passat d'una proposta de 300 milions a una de 90 milions per als pròxims quatre anys

jcarbo39152390 ancianos180924180549

jcarbo39152390 ancianos180924180549 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els sindicats CCOO UGT sis associacions patronals han denunciat aquest dilluns en un comunicat conjunt que la proposta de pressupostos de la Generalitat per a aquest any 2020 preveu dedicar menys d’un euro al dia per persona gran en residència assistida.

Aquests agents socials i econòmics han expressat la seva «total disconformitat» amb la proposta de finançament destinat al sector d’atenció a la dependència i discapacitat, que augmenta en 90 milions d’euros per als pròxims quatre anys. Els pressupostos contemplen un increment d’uns 3.000 milions d’euros respecte als últims comptes aprovats el 2017, dels quals un màxim de 15 milions es podrien destinar a l’atenció a les persones grans.

Notícies relacionades

Això «significa dedicar menys d’un euro al dia per persona en residència assistida, el recurs majoritari entre les persones grans en situació de dependència», s’afirma en el comunicat. També han expressat la seva «sorpresa i gran decepció» al veure com s’ha passat d’una proposta inicial de 300 milions en el full de ruta dels agents socials a una proposta de pressupost del Govern d’un màxim de 90 milions per als pròxims quatre anys.

Per això, demanen al Govern i a En Comú Podem que rectifiquin la proposta presentada i que reprenguin la dels 300 milions, «que permetrà ajustar-se a les necessitats de la societat, garantir la qualitat i l’equitat en l’atenció a les persones grans, millorar les condicions laborals dels professionals i garantir la sostenibilitat de les empreses i les entitats».