borrasca 'Gloria'

El Govern: la inundació del Delta d'Ebre supera «el pitjor dels escenaris»

L'aigua del mar penetra tres quilòmetres terra endins i inunda 2.000 hectráreas d'arrossars

befunky-collage

befunky-collage

4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny / Óscar Hernández

L’excepcional temporal de llevant està provocant molts danys a la costa de l’Ebre, i ha inundat milers d’hectàrees d’arrossars  del delta. L’aigua del mar ha entrat ja tres quilòmetres terra endins, segons càlculs de l’Ajuntament de Deltebre, la qual cosa sumada a l’aigua de la pluja ha negat algunes de les seves zones més sensibles, i amenaçat tot el delta de l’Ebre. Segons la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, ja són 3.000 les hectàrees d’arrossars inundades. [Segueix l’última hora del temporal a Catalunya en directe]

Les imatges del satèl·lit Sentinel-1 del programa Copèrnic de l’Agència Espacial Europea (ESA) mostren la preocupació per la situació del Delta:

«El pitjor dels escenaris»

El secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha admès aquest dimecres que la inundació del Delta de l’Ebre a causa del temporal supera «el pitjor dels escenaris» que manejava el Govern en cas de catàstrofe en aquesta regió.

Així ho ha indicat en roda de premsa juntament amb la delegada de l’Executiu a Catalunya, Teresa Cunillera, després de participar en la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment per valorar els efectes de la borrasca ‘Gloria’ amb els subdelegats territorials i els responsables de Protecció Civil i de les principals infraestructures.

«Aquest fenomen ha superat les previsions que es mantenien en el pitjor dels escenaris que manejàvem», ha assenyalat abans d’agregar: «No ens serveix la informació històrica per donar respostes».

Morán ha detallat que el Govern va elaborar a finals del 2018 un informe amb possibles intervencions per a cinc escenaris amb diferents graus d’afectació, però la inundació ahir del Delta de l’Ebre, que el mar ha engolit amb força, les ha invalidat totes.

«No ho havíem vist mai»

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat a aquest diari que el temporal d’avui és «insòlit, no té precedents, no ho havíem vist mai». Ha apuntat que el riu Ebre s’ha desbordat a la zona del Garxal, a la desembocadura, si bé les afectacions més grans es localitzen a la zona de la platja de la Bassa de l’Arena, que ha quedat engolida per l’aigua. «La línia de la costa ha desaparegut totalment», resumeix Soler, que assenyala que hi ha força desperfectes al centre urbà –arbres, carrers, pals d’electricitat etc. A més, la localitat, de més d’11.000 habitants, té un 60% de les vivendes sense electricitat des de l’inici del temporal. 

Desprotegida

Soler ha denunciat que el delta «necessita accions contundents per contrarestar l’emergència climàtica que vivim i la inacció històrica que patim» i demana tant a la Generalitat com al govern espanyol que escoltin les seves demandes. «El delta és la zona humida per excel·lència d’Europa i està desprotegida. Hem de passar de les bones intencions a mesures efectives i contundents per salvar el territori», ha sentenciat Soler, que anuncia que l’ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica. 

Un espigó engolit per les onades a l’Ampolla / joan revillas

En aquest sentit, la plataforma Defensa de l’Ebre ha denunciat a Twitter: «Tenim la sensació que la gent de l’Ebre serem els primers refugiats climàtics d’Europa. Massa regadius, embassaments, especulació... L’Ebre sense cabal és la mort del delta».

La virulència de les onades també ha colpejat amb duresa els fronts marítims de municipis com l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Alcanar. Passejos marítims destrossats i el mar sobrepassant els molls exteriors de protecció dels ports. Molts pescadors no recordaven un fenomen com el d’aquests últims dies. 

El 15% dels camps d’arròs

Especialment afectats han sigut els propietaris dels camps d’arròs, tot i que per sort ja s’havia recollit la collita. El temporal ‘Gloria’ ha negat amb aigua de mar 3.000 hectàrees d’arrossars, el que és el mateix, una franja de dos quilòmetres terra endins o un 15% dels camps de la zona, segons Manel Ferré, president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. Ha assegurat també que els agricultors d’arròs de la zona no recorden un temporal tan fort i amb aquestes conseqüències en els últims 15 anys.

«Per sort la inundació s’ha produït quan ja s’havia realitzat la recollida de la collita, però el problema és que la salaó pot afectar el pròxim cultiu, que començarà a l’abril», ha explicat Ferré. Per això, els regants tractaran durant els pròxims dies d’introduir aigua dolça als camps per preparar les terres una vegada baixi el nivell de l’aigua de mar.

Ferré ha explicat que el temporal marítim ha afectat molt l’illa de Buda, especialment les llacunes, i també la zona de la la Marquesa, on ha destrossat les defenses. L’aigua del mar també pot causar danys a la flora i les espècies d’aquestes llacunes.

Pla per reduir danys

Notícies relacionades

El ‘Gloria’ ha castigat una zona que estava ultimant un pla per frenar els danys provocats pel canvi climàtic i pel constant deteriorament de la zona a causa sobretot de la constant reducció d’uns vuit metres de franja del litoral cada any. Precisament, aquesta setmana està prevista una reunió de treball de la denominada Taula de Consens del Delta a la qual assisteixen els alcaldes dels municipis de la zona: L’Ampolla, Camarles, Aldea, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.

Aquest grup de treball espera poder aprovar un pla per frenar el retrocés del delta a través de la construcció d’un pas marítim d’un metre d’altura, que podria ser una atracció turística com a carril bici, entre altres mesures.