El 'Gloria' s'acomiadarà amb pluges intenses després d'arrasar el litoral

Protecció Civil manté l'alerta al persistir el risc d'inundacions per desbordament de rius

zentauroepp51857374 soc llana200121221107

zentauroepp51857374 soc llana200121221107 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell / Óscar Hernández

El ‘Gloria’, el temporal de pluja, vent i neu al litoral mediterrani, es dissoldrà dijous però abans tornarà a deixar importants precipitacions a Catalunya a partir de la tarda de dimecres. Aquesta és la previsió amb la qual treballa Protecció Civil partint dels càlculs del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) divulgats aquest dimarts a la nit després de la reunió de coordinació dels serveis d’emergència.

Sergio Delgado, director de Protecció Civil, ha explicat que malgrat la treva de precipitacions que hi pogués haver durant les primeres hores d’avui, es mantenen totes les alertes activades per un nou front de pluges a les comarques de Girona i a les Terres de l’Ebre. Els experts reunits a Interior han aconsellat als centres educatius de l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta que no facin classes perquè les famílies que ho desitgin no portin els seus nens i es redueixi d’aquesta manera la mobilitat. La mesura és menor que l’aplicada ahir a les escoles del Maresme, que van haver de tancar pel perill del vendaval.

Neu a partir de 1.500 metres

Precisament, el vent va reduir ja ahir a la nit la seva força i no es preveu el vendaval de les últimes hores, que ha provocat la majoria d’actuacions dels bombers. L’onatge es mantindrà, ja que sol tardar més dies a reaccionar al canvi, i la neu, que també va provocar tancaments de diverses carreteres tant al nord com al sud de Catalunya, pujarà de cota fins als 1.500 metres, segons ha explicat Santi Segalà, cap de previsió del Meteocat.

«Malgrat això, demanem a tots els ciutadans que segueixin els consells dels serveis d’emergència. La prudència és una aliada magnífica en aquestes situacions», ha dit Brauli Duart, secretari general i número dos de la Conselleria d’Interior, mentre el conseller Miquel Buch visitava les comarques de Girona.

Fort onatge

I és que el temporal ha afectat especialment la costa de l’Empordà, on el fort onatge, amb onades de fins a 12 metres, «ha danyat part important del litoral de forma excepcional, especialment el mobiliari urbà», en paraules del mateix Buch, després de reunir-se amb els alcaldes i responsables d’emergències de la zona.

En alguns casos, l’onatge i el fort vent han provocat que les onades i l’escuma del mar arribessin fins a alguns carrerons, com ha passat a Llançà i Tossa de Mar, on la marea blanca ha arribat a superar el metre d’altura.

Augment del cabal

Les pluges han provocat que els cabals dels rius creixessin exponencialment, per exemple el de l’Onyar, el cabal del qual s’ha multiplicat per 500, o el Ter, que al seu pas per Torroella de Montgrí s’ha multiplicat per 70 en termes de centímetres cúbics. «Ens preocupa l’acumulació d’aigua al llarg de demà dimecres», han exposat Buch i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Davant de la previsió de fortes pluges per a aquesta tarda, la ciutat de Girona no disminuirà l’alerta.  «Els rius ja venen plens d’aigua, no partim de zero», ha assegurat l’alcaldessa Madrenas. Com a prevenció, especialistes de l’Ajuntament de Girona han revisat tots els baixos pròxims al riu Onyar, unes 154 vivendes, per si calgués desallotjar-les.

A Hostalric s’ha procedit al desallotjament preventiu de 40 persones de vivendes pròximes al riu Tordera davant del perill que es desbordés de matinada. Les famílies evacuades han sigut traslladades al teatre de la localitat, on han sigut ateses per la Creu Roja i per personal destinat per l’ajuntament.

27 carreteres tallades

La xarxa de carreteres també ha patit l’efecte del ‘Gloria’. Aquesta nit, 27 carreteres continuen afectades. En vuit es necessiten cadenes. Deu més continuen intransitables per l’aigua. I en quatre havien caigut arbres. Tot i que l’afectació més gran s’ha registrat al matí a l’AP-7 que ha estat tallada en sentit nord cinc hores per neu en el costat francès. Un accident entre tres tràilers ha complicat més el col·lapse.

Notícies relacionades

«Demanem als conductors que s’informin de la situació viària abans de sortir, perquè aquesta va canviant contínuament, i que extremin la precaució», ha aconsellat Lourdes Puigbarraca, subdirectora del Servei Català de Trànsit. Tot i que no hi ha hagut accidents mortals de trànsit, sí que s’han produït 43 assistències per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a persones contusionades pel vent.  Una ha hagut de ser ingressada greu a l’Arnau de Vilanova de Lleida després de ser colpejada per un element desprès a Alpicat.

La Comunitat Valenciana també ha resultat molt afectada pel temporal. S’hi han registrat dos dels quatre morts de tot Espanya. La ciutat de València demanarà la declaració de zona catastròfica.