AL CAMP DE GIBRALTAR

«Llancem-los pedres»: la reacció contra la persecució policial als narcos

Diversos testimonis arremeten contra Vigilància Duanera quan provava d'interceptar una narcollanxa al riu Palmones

helicoptero droga piedras / periodico

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La batalla contra el narcotràfic al Camp de Gibraltar en els últims anys ha elevat la pressió policial i augmentat les confiscacions detencions, però no acaba de capgirar l’opinió social sobre una activitat que continua deixant abundants beneficis en una de les comarques d’Europa més llastades per l’atur. Una prova són els comentaris d’alguns ciutadans durant una persecució policial de Vigilància Duanera contra una narcollanxa en una gravació que circula per les xarxes socials. «Fills de p...», o «llancem-los pedres» a l'helicòpter de les forces de seguretat són algunes de les frases contra les forces de seguretat que se senten en les imatges.

El vídeo mostra la persecució que va tenir lloc la matinada de divendres a dissabte a una narcollanxa que provava de pujar riu Palmones amunt, convertit en un nou colador de droga després del blindatge policial del Guadarranque, segons explica Francisco Mena, de la coordinadora antidroga del Camp de Gibraltar Alternatives. Una via que escullen els narcos després de creuar l’Estret, ja que permet no haver de descarregar a la platja i poder ocultar la nau en alguns dels embarcadors a la riba i descarregar els farcells amb total comoditat.

Maniobres arriscades

Notícies relacionades

L’helicòpter del Servei de Vigilància Duanera il·lumina l’aigua amb el focus fins que localitza l’embarcació i prova d’arraconar-la contra un embarcador, fent maniobres arriscades a baixa altura per frenar la nau amb l’onatge. Els testimonis de l’operació van descrivint com els ocupants de la potent narcollanxa aconsegueixen llançar els farcells a l’aigua i tot seguit fugir abans que l’embarcació bolqui, mostrant la seva total empatia amb els narcotraficants. «Tapeu-vos la cara», «llançaran els nois a l’aigua, els ofegaran», «s’escapa la llanxeta» (es feliciten perquè aconsegueix escapar-se uns moments), o «hauria de caure a l’aigua», diuen en al·lusió a l’helicòpter de Duanes. «Anem a baix i els llancem pedres», acaben abans de celebrar que els dos ocupants s’hagin escapat.

Fonts de Vigilància Duanera citades pel diari ‘Europa Sur’ van confirmar l’operació i la intercepció de la llanxa, però encara no ha transcendit si es van produir detencions o es va confiscar alguna quantitat d’estupefaents.