TEMPORAL HIVERNAL

Activada l'alerta per forts vents a Catalunya per la borrasca 'Gloria'

La Generalitat preveu ratxes superiors als 72 km/h a partir d'aquest diumenge al matí

Les nevades són possibles en cotes de 200 metres dilluns a primera hora

zentauroepp21224886 nieve sort190123092653

zentauroepp21224886 nieve sort190123092653

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte la Generalitat ha activat l’alerta del pla Ventcat per forts vents com a conseqüència de l’arribada de la borrasca ‘Gloria’, els efectes més importants de la qual es notaran a partir d’aquest diumenge al matí. Protecció Civil preveu vents forts, superiors als 72 quilòmetres per hora, i ha reclamat prudència en els trajectes i en les activitats a l’aire lliure.

Divendres, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior ja havia alertat l’arribada de la borrasca ‘Gloria’ diumenge a la Península, que portarà neu a cotes molt baixes, molt fred, vent, pluja i onatge, i afectarà especialment el terç oriental.

El fort onatge afectarà zones del litoral de Llevant i de les illes Balears i les onades podrien arribar als 7 metres d’altura.

Les ratxes de vent podrien superar els 120 quilòmetres per hora a la façana mediterrània i les Balears, segons adverteix Protecció Civil, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

També hi haurà forts vents a zones de Castella i Lleó, nord d’Extremadura i la Rioja. Les nevades seran copioses a partir d’uns 300/500 metres en el terç oriental peninsular, i podrien acumular 10 centímetres d’espessor. Les pluges també afectaran punts del País Valencià i de les illes Balears.

Vents costaners

Davant dels vents costaners, Protecció Civil recomana allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos i evitar estacionar els vehicles a zones que es puguin veure afectades per l’onatge.

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre. 

Si conduïu, extremeu les precaucions, especialment a la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants a carreteres de doble sentit. Pareu atenció de cara a la possible presència d’obstacles a la carretera. Si hi ha neu, convé anar molt atent al vehicle i tenir especial compte amb les plaques de gel. 

També recomanen informar-se de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres, extremar les precaucions, revisar el vehicle i atendre les recomanacions de Trànsit. 

Diumenge 19

L’episodi de temporal arribarà diumenge a Catalunya amb forts vents que aniran augmentant a mesura que avanci el dia. Així mateix, Meteocat avisa que l’onatge marítim començarà a alterar-se a partir del migdia. La precipitació més destacable arribarà diumenge al terç sud, on la cota de neu previsiblement baixarà fins als 400 metres. 

Dilluns 20

Notícies relacionades

Segons ha avançat Meteocat al seu perfil de twitter, el temporal marítim es mantindrà a la zona costanera i als punts més elevats s’aixecaran fortes ratxes de vent. La precipitació dilluns se centrarà a la zona nord-est i en l’extrem sud, i pujarà la cota de neu de forma general, però es mantindrà localment baixa, entorn dels 200 metres, a primeres hores del dia. 

Dimarts 21

Dimarts el temporal començarà a afluixar a Catalunya, però es mantindrà molt dur al territori marítim. Les precipitacions seran extenses i continuades i es podrien arribar a acumular fins a 150 mm a l’interior del nord-est català. La neu s’anirà restringint a mesura que avanci el matí a cotes mitjanes, sobretot al Pirineu, on s’arribaran a acumular gruixos notables. 

Temes:

Fred Catalunya