conflicte polític

El PP accepta la censura parental que proposa Vox a les escoles públiques

Múrcia rebrà un requeriment del Govern per retirar-la, ja que vulnera el dret a una educació integral

zentauroepp51576332 casado200104124640

zentauroepp51576332 casado200104124640

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP de Pablo Casado ha assumit la iniciativa de Vox de permetre la censura parental a les escoles públiques en les comunitats en les quals governa, una mesura que l’Executiu central ja ha anunciat que mirarà de frenar.  La proposta del partit de Santiago Abascal preveu que els pares tinguin dret a vetar activitats complementàries impartides en horari escolar. Per exemple, amb aquesta mesura es poden negar que els seus fills rebin xerrades o acudeixin a tallers sobre educació sexual o diversitat LGTBI. Segons fonts de la direcció dels populars, Casado ha donat carta blanca a les autonomies en les quals governa perquè l’apliquin si és necessari per tirar endavant els pressupostos regionals. 

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va defensar públicament ahir la idea de la formació d’ultradreta, perquè és «normal garantir la llibertat dels pares», va argumentar.  «Són els pares i no Pedro Sánchez els qui han de decidir a quines activitats van els fills de cada un», va sentenciar. El número dos dels populars considera que la Moncloa ha llançat una campanya contra la mesura, ja aplicada a Múrcia, per tapar l’escàndol desencadenat per l’elecció de Dolores Delgado com a fiscal general.

Des d’inici de curs

Vox va introduir el que ells mateixos autodenominen pin parental l’estiu passat en les negociacions que va mantenir amb el PP i Ciutadans a canvi de recolzar les investidures dels candidats populars en les autonomies de Múrcia, Andalusia i Madrid. I ho estan reclamant de nou quan es posen sobre la taula els pressupostos. A la regió murciana s’està aplicant la censura ja des d’inici de curs, però en les altres dues encara no. 

En el cas de Madrid, la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, ha remarcat que és condició indispensable si els populars i els taronges volen el seu recolzament als pressupostos autonòmics. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, s’ha resistit aquests mesos enrere. «No pot ser que es trenqui una cosa tan important com el vincle entre professor i alumne perquè una mare de Vox o de Podem decideixin els continguts que estan donant els professors», va afirmar Ayuso al novembre.

Ara, en la mateixa direcció del seu partit creuen que la presidenta de la Comunitat pot acabar reculant «si Monasterio colla». «Però potser, al final, Vox pressiona més pel tema de la baixada d’impostos. Ho hauran de negociar», comenten a l’equip de Casado, donant llibertat als seus barons autonòmics a cedir en la censura a l’escola pública.

A Andalusia, la ultradreta ja va donar suport als pressupostos del 2020, però aquest partit espera que s’apliqui la seva mesura a les escoles, informa Julia Camacho. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern andalús, Elías Bendodo, ja ha començat a preparar el camí i ahir va dir que la mesura, d’entrada, «no està malament i és una bona notícia». I va afegir que qualsevol actuació respectarà les lleis autonòmiques i estatals.

La ‘censura parental’ és una mesura promoguda per Vox i que la formació ultra ha exigit tant a Múrcia com a Andalusia per recolzar els Pressupostos de les dues comunitats.

Recurs a la justícia

El Govern, per la seva banda, va anunciar ahir que ja ha remès un requeriment al Govern de Múrcia perquè «es restableixi la legalitat» i es retiri la censura parental de les instruccions donades a començament de curs. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, juntament amb la ministra d’Educació, Isabel Celaá, i la d’Igualtat, Irene Montero, van expressar que el requeriment a la comunitat autònoma de Múrcia té per objectiu que es retiri la norma. Si això no arriba a produir-se, l’Executiu recorrerà «qualsevol intent del PP, Ciutadans o Vox de vulnerar el dret dels menors a rebre educació integral», tal com ja va anunciar el departament d’Educació dijous passat, argumentant que les activitats complementàries les determina el centre docent i són de compliment obligat.

«Formen part d’aquest dret fonamental de la persona de ser educada», va dir Celaá per afegir: «No podem pensar que els fills pertanyen als pares, és interès del menor (aquest dret a ser educat), el contrari equivaldria a pensar que els menors per ser-ho no tenen drets fonamentals, la qual cosa seria absurda i il·legal». La ministra d’Educació va aclarir que el pin parental «pretén que els pares rebin informació precisa i anticipada de les activitats que es faran perquè expressin el seu consentiment explícit». «No estem parlant d’activitats voluntàries, sinó d’activitats complementàries que són currículum bàsic per a infantil, primària i secundària». 

Dijous, el Ministeri d’Educació i Formació Professional anunciava que recorrerà per la via judicial qualsevol iniciativa «dirigida a soscavar el dret a l’educació i censurar l’actuació dels centres docents i el seu professorat» com la ‘censura parental’, segons la ministra Celaá.

Cs nega que hagi pactat la ‘censura parental’

El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ha negat que Ciutadans hagi pactat a Múrcia, o a qualsevol altra comunitat on governa amb el PP, amb el recolzament extern de Vox, l’anomenada ‘censura parental’. Bal ha sigut categòric a l’afirmar que «no hi haurà cap autorització especial ni nova dels pares» perquè els seus fills participin en cursos o xerrades complementàries, incloses en el currículum escolar i que són avaluables i obligatòries.

Notícies relacionades

«Sempre hi hem votat en contra quan s’ha plantejat. És un missatge erroni perquè no acceptem aquest concepte», ha dit Bal. En una roda de premsa en el Congrés, el dirigent taronja ha explicat que l’acord a què han arribat a Múrcia amb Vox o a Andalusia és que en matèria d’ensenyament s’hauran de complir «els principis constitucionals respecte a l’educació i els drets dels nens i dels pares» així com el que recull la legislació nacional i autonòmica.

En aquest context, ha criticat el Govern per anunciar que recorrerà aquests acords que apliquen la llei i «que ni tan sols sap com s’implementaran» i, en canvi, a Catalunya no garanteix el dret dels pares a educar als seus fills en castellà. «¿Ha posat en marxa la senyora Celaá algun mecanisme per garantir aquest dret? No, és clar, perquè això enfadaria molt els seus socis de govern. Crida molt l’atenció, aquesta hipocresia», ha afirmat. 

Temes:

Múrcia Govern