RATIFICACIÓ D'ESTRASBURG

El Tribunal Europeu avala que nens de gestació subrogada apareguin com a adoptats

Dues denúncies a França qüestionaven que només s'acceptés registrar la filiació paterna pel seu vincle biològic i la materna per adopció

ealos47013622 graf9592  kiev  18 02 2019   una treintena de espa oles se h190219201844

ealos47013622 graf9592 kiev 18 02 2019 una treintena de espa oles se h190219201844 / Nadjejda Vicente

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat aquest dijous condemnar França per negar-se a registrar directament com a fills nens nascuts mitjançant gestació subrogada a l’estranger, ja que ofereix l’alternativa que apareguin com aadoptats.

Els jutges europeus estimen que la negativa de França, on la gestació subrogada no està autoritzada, a inscriure en el registre civil la parella com a pares «no és desproporcionada» i tenint en compte que es pot reconèixer com a «mare adoptiva» la dona del pare biològic.

I posen èmfasi que el temps mitjà per obtenir aquest reconeixement que formalitza la relació amb la mare amb prou feines supera els quatre mesos.

Dos casos

La decisió dels procediments identificats com a C i E contra França es refereixen a una parella i un nen nascut als Estats Units, i una segona amb trigèmins nascuts a Ghana.

En els dos casos, el pare va aportar els gàmetes per procedir a la reproducció subrogada als Estats Units i a Ghana.

En el primer, els pares van sol·licitar el 2014 inscriure el menor nascut a Florida el 2010 al consolat francès a Miami, que va transmetre la sol·licitud a la Fiscalia de Nantes davant de la sospita que la parella C havia recorregut a un ventre de lloguer.

Els tribunals francesos només van acceptar registrar la filiació paterna pel seu vincle biològic i incloure que la materna ho era per adopció.

En el segon cas, la parella va demanar inscriure els tres nens nascuts el 2014 a l’ambaixada de França a Ghana. La Fiscalia de nou va recordar que la gestació subrogada està prohibida a França.

Dret a la vida privada

Les dues parelles van invocar davant del Tribunal d’Estrasburg que França no havia protegit el seu dret a la vida privada i familiar, així com la prohibició de la discriminació.

Però en la seva resposta, remet l’opinió del mateix TEDH dictada el mes d’abril passat en la qual havia precisat que els Estats «no tenen l’obligació» de registrar la mare no biològica en l’acta de naixement d’un menor nascut per maternitat subrogada a l’estranger.

És a dir, que aquest reconeixement «es pot fer per una altra via, com l’adopció del nen per la mare no biològica».

Notícies relacionades

Per al comitè de tres jutges que ha adoptat la decisió, la distinció feta per alsnens nascuts a l’estranger mitjançant maternitat subrogada «es basa en una justificació objectiva i raonable».

Això –afirma– està «dins del marge d’apreciació» que tenen els països que el Conveni Europeu de Drets Humans no obliga a reconèixer la filiació nen-mare no biològica.