Consells davant una col·lisió

És millor atropellar el senglar que arriscar-se a xocar amb un altre vehicle

Els Mossos recomanen senyalitzar l'accident i avisar de seguida el 112

zentauroepp51231452 soc191206204332

zentauroepp51231452 soc191206204332

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Tot i que sempre s’ha explicat que, en cas de trobar-se de sobte un animal al mig de la carretera, s’han de mantenir les mans fermes al volant i atropellar-lo per evitar mals majors, hi ha altres mesures més senzilles que es poden prendre sense causar mal a l’animal ni a un mateix. Malgrat que cada cas, òbviament, és únic. Moltes de les recomanacions es basen en el fet que la majoria d’aquests sinistres es produeixen en horari nocturn, quan més es mouen aquests animals i, per part dels conductors, menys es veuen.

Millor atropellar que canviar de carril 

Per a Jordi Batista, inspector en cap de l’Àrea de Trànsit de Ponent dels Mossos d’Esquadra, si un conductor es troba un senglar a la calçada, «és millor col·lidir amb l’animal, atropellar-lo, que fer una maniobra brusca que pot provocar que el mateix vehicle surti de la via, amb pitjors conseqüències, o, pitjor encara, que envaeixi el carril contrari i xoqui contra un altre usuari». Es tractaria llavors d’un xoc frontal que, potser, l’altre conductor ni tan sols hauria pogut preveure perquè simplement ell sí que no havia vist l’animal a la calçada.

Córrer menys si hi ha senyal d’animals 

Abans d’impactar amb l’animal és important fer cas dels senyals de circulació que indiquen que poden aparèixer animals solts a la via. Són senyals triangulars amb la vora vermella, és a dir, de perill, amb un cérvol que salta dibuixat al centre. «El senyal només es posa quan en aquest mateix punt ja s’han produït accidents i els Mossos avisen el titular de la via. De manera que mai s’han d’ignorar els senyals. Si al veure l’advertència reduïm la velocitat i extremem l’atenció, és més possible reaccionar a temps si apareix un senglar», afegeix Batista.

Circular amb els llums de carretera

Si bé de vegades s’ha dit que és millor portar els llums d’encreuament que els llums llargs, ja que aquests últims podrien enlluernar l’animal al mig de la carretera, els Mossos d’Esquadra recomanen utilitzar els llargs, molt més intensos. «Fonamentalment perquè els llums llargs permeten detectar l’animal molt abans, de manera que puguem frenar amb més temps i més cura per evitar l’accident», indica Batista. «No només tindrem millor visió, sinó que també el senglar, que és un animal molt intel·ligent, si veu abans els llums, pot ser que eviti creuar la carretera fins que comprovi que no passen més cotxes», afegeix. Es tracta, en definitiva, d’un principi bàsic en seguretat, i especialment a la carretera: veure i ser vist.

Avisar i senyalitzar el lloc de l’accident 

Si el xoc amb l’animal ja s’ha produït i aquest queda ferit o mort al mig de la carretera, s’ha de trucar al número d’emergències 112, perquè vinguin a fer-se’n càrrec. Però també s’ha de senyalitzar bé el lloc de l’accident, amb els triangles, per avisar els altres conductors. És obvi que al baixar del cotxe cal col·locar-se l’armilla reflectora obligatòria per evitar ser atropellat. Al senyalitzar i avisar, evitem que un altre conductor també xoqui amb l’animal estirat. 

Ampliar la pòlissa per cobrir danys 

Notícies relacionades

Tret que es disposi d’una pòlissa a tot risc, l’assegurança obligatòria del vehicle no acostuma a cobrir els danys causats per un animal. Aquesta cobertura només l’ofereixen al mateix preu algunes companyies, com per exemple els danys en vidres. Per això és útil preguntar si figuren en la pòlissa i en cas contrari demanar-los. Les companyies d’assegurances més competitives no cobren recàrrec o ho ofereixen si l’assegurat amenaça d’anar-se’n a una altra. 

 

Temes:

Trànsit