Possibles infeccions

Els productes de maquillatge són plens de superbacteris

Un estudi denuncia la perillosa contaminació especialment de les espongetes, ja que se solen deixar humides després de l'ús

beauty-lipstick-make-up-makeup

beauty-lipstick-make-up-makeup

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La gran majoria dels productes de maquillatge, com les espongetes, el rímel i el brillant de llavis, estan contaminats amb superbacteris potencialment mortals, segons revela una nova recerca de la Universitat d’Aston publicada en el ‘Journal of Applied Microbiology’.

Milions de persones utilitzen productes de maquillatge cada dia i estan contaminats amb microorganismes potencialment mortals, com l’‘E. coli’ i els estafilococs, perquè la majoria no es netegen i s’utilitzen molt més enllà de les seves dates de caducitat, revela aquesta recerca dirigida per la doctora Amreen Bashir i el professor Peter Lambert, de la Facultat de Ciències de la Vida i la Salut de la Universitat d’Aston (Regne Unit).

En la seva recerca van trobar bacteris que poden causar malalties que van des d’infeccions de la pell fins a enverinament de la sang si s’utilitzen a prop dels ulls, la boca o talls o encetades en nou de cada 10 productes.

Aquest risc s’amplifica en persones immunocompromeses, que tenen més probabilitats de contreure infeccions per bacteris oportunistes.

Van comprovar que els mescladors de bellesa relativament nous, les esponges utilitzades per aplicar productes de base per a la pell, tenien els nivells més alts de bacteris potencialment nocius, i la gran majoria (93%) mai s’havia netejat, malgrat més de dos terços (64%) havien caigut a terra en algun moment durant l’ús.

Les esponges del maquillatge

La recerca és la primera a veure els productes de bellesa de la liquadora: esponges de maquillatge molt populars que s’utilitzen per barrejar la base i el contorn de la cara. Sovint recolzades per celebritats, s’estima que aquestes esponges han venut més de 6,5 milions d’unitats a tot el món. Els investigadors d’Aston van trobar que aquests productes són particularment susceptibles a la contaminació, ja que sovint es deixen humits després de l’ús, cosa que crea un caldo de cultiu ideal per a bacteris nocius.

Els investigadors diuen que les troballes revelen que els consumidors s’estan posant en risc sense adonar-se’n, i que els fabricants i els organismes reguladors haurien de fer més per protegir els seus clients al fer que les dates de caducitat i els requisits de neteja estiguin més destacats alsenvasos.

La guia de la UE exigeix que les marques de maquillatge compleixin els estrictes estàndards d’higiene de fabricació i estableix que l’‘E. coli’ en particular no ha de trobar-se en cap concentració a nous productes cosmètics.

Dates de caducitat

No obstant, actualment hi ha una protecció limitada del consumidor entorn dels riscos de contaminar els productes mentre està en ús.

Després del ‘brexit’, els consumidors del Regne Unit podrien córrer encara més riscos, ja que ja no estaran protegits per les regulacions de la UE i podrien trobar-se comprant més productes de bellesa dels Estats Units, per exemple, on no hi ha requisits reglamentaris per fixar dates de caducitat en la fabricació empaquetat en absolut, alerten els autors.

Notícies relacionades

La doctora Bashir adverteix que «les males pràctiques d’higiene dels consumidors quan es tracta d’utilitzar maquillatge, especialment les espongetes, és molt preocupant quan es considera que trobem bacteris com l’‘E. coli’, que està relacionat amb la contaminació fecal, que es reprodueixen als productes que vam provar».

Per això, defensa que «es necessita fer més per ajudar a educar els consumidors i la indústria del maquillatge en general sobre la necessitat de rentar les espongetes regularment i per assecar-les totalment, així com els riscos d’utilitzar maquillatge més enllà de la seva data de caducitat».