Bardem diu «estúpids» a Almeida i a Trump

«Tenim només deu anys per frenar les pitjors conseqüències del canvi climàtic», assegura l'actor durant la lectura del manifest que ha tancat la marxa pel clima de Madrid

zentauroepp51245659 madrid  06 12 2019  sociedad    la activista greta thunberg 191206214343

zentauroepp51245659 madrid 06 12 2019 sociedad la activista greta thunberg 191206214343 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’actor Javier Bardem ha anomenat aquest divendres, a títol «molt personal», «estúpid» el president dels Estats Units, Donald Trump, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almedida, durant la lectura del manifest que ha tancat la marxa pel clima de Madrid.

Bardem ha intervingut abans que l’activista sueca Greta Thumberg per llegir el manifest de lamMarcha por el Clima, en el qual ha volgut introduir dues opinions «molt personals».

Ha sigut just després que digués, això ja sí dins del discurs oficial, que «els polítics i polítiques haurien d’estar a l’altura d’aquest moment històric».

«Perdoneu –ha continuat–, això és a nivell molt personal, des d’aquest estúpid de Trump, que abandona els acords globals, fins a, això també és personal, aquest estúpid d’Almedida, que vol revertir Madrid Central i permetre circular per la capital els vehicles contaminants», ha dit.

Mesures urgents

Bardem ha instat els líders polítics a adoptar mesures urgents contra la crisi climàtica: «Als milers de persones aquí presents, als polítics en aquesta cimera, que no volem paraules inútils, sinó que necessitem i exigim fets ja», ha subratllat.

«Tenim només deu anys per frenar les pitjors conseqüències del canvi climàtic», segons la seva opinió.

Ha esmentat en aquest sentit l’informe de l’agost de la comunitat científica de l’ONU del qual avisava que la temperatura del planeta ha superat un grau per sobre de les temperatures preindustrials, la qual cosa provoca la desertificació i degradació de la terra.

Incendis a Austràlia

I això, ha incidit, té conseqüències que ja s’estan vivint, com els incendis a l’Amazònia i a Austràlia o les inundacions i la situació del Mar Menor, que és «a l’UCI».

Els compromisos actuals, ha advertit, portaran el planeta a augments de tres graus i «només hi ha tres paraules que poden frenar els impactes» que ja s’estan patint: «Urgència, ambició i reducció».

«Exigim a les economies més desenvolupades més ambició en les seves polítiques i la reducció d’emissions al 65% per al 2030 i no només al 40%, com es va comprometre Europa abans de l’acord de París, perquè això és totalment insuficient», ha remarcat.

Transició energètica

Bardem ha reclamat també que s’acceleri la transició energètica cap a un sistema cent per cent renovable i eficient i l’abandonament dels combustibles fòssils, començant pel carbó, i ha demanat que els governs deixin de subvencionar aquestes energies.

Notícies relacionades

El manifest reclama, així mateix, el pas d’una agricultura i una ramaderia extensives a altres d’ecològiques, basades en els principis de sobirania alimentària.

«Les decisions i compromisos que es prenguin aquests dies comprometran el futur de tots i sobretot del planeta terra», ha conclòs.