ENTREVISTA

Francisco García (CCOO): «PISA demostra que l'educació no es porta bé amb les retallades»

El secretari general de la Federació d'Ensenyament relaciona els mals resultats obtinguts en l'informe internacional d'avaluació a alumnes de 15 anys amb la reduccions pressupostàries empreses des del 2010

undefined51210969 madrid  04 12 2019 sociedad entrevista  a francisco garcia r191204140050

undefined51210969 madrid 04 12 2019 sociedad entrevista a francisco garcia r191204140050 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Un dia després de fer-se públicl’últim informe PISA,el secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, Francisco García, adverteix que els mals resultats dels estudiants espanyols han de portar a una reflexió sobre les retallades en el sistema educatiu.

El secretari d’estat d’Educació, Alejandro Tiana, va demanar ahir que tots reflexionéssim sobre PISA. ¿Quina és la reflexió de CCOO?

Estem començant a notar els efectes de les retallades educatives, que van començar el 2010 i es van aguditzar i van ser duríssims a partir del 2012. Es van perdre fins a 30.000 llocs de treball en la docència pública. Després s’han anat recuperant, però no hem arribat als nivells de plantilla anteriors. Es va incrementar l’horari lectiu en detriment d’altres tasques dels docents, com tutories, atenció a la diversitat i grups de reforç. Tot això té conseqüències. L’educació i les retallades es porten malament.

Els estudiants analitzats són els ‘fills de la LOMCE’.

És una llei obsoleta que ha fracassat perquè posa èmfasi en els continguts, en aprendre moltes coses, i descuida les competències. Som una societat digital, així que el sistema educatiu, entre altres coses, ha d’ensenyar els alumnes a organitzar la informació, remarcar l’important ientendre un text.

El Govern del PSOE ha cuinat una nova llei que suposa la derogació de la LOMCE. Però està en un calaix.

En la nostra opinió, aquesta futura norma es queda curta. No es pot canviar el sistema educatiu sense comptar amb els docents. En són la columna vertebral. ¿Tens diners per invertir? Doncs tingues-ho clar, s’ha d’invertir en professorat.

Moltes veus demanen que els polítics treguin les mans de l’educació.

No seré jo qui parli malament de la política, que és el govern del comú. De vegades els polítics no estan a l’altura, però la política és imprescindible. Ara bé, per fer una reforma educativa cal comptar amb la comunitat educativa. La LOMCE no es va fer així.

L’educació és la base de tot, però encara no és una prioritat política i social com sembla que està sent l’emergència climàtica.

Sense educació no hi ha futur. Si no cuidem el planeta, tampoc. El sistema educatiu és l’ascensor social més eficaç que hi ha. I Espanya en té un dels més equitatius. Els resultats acadèmics depenen de la situació econòmica i social dels alumnes, però a Espanya, gràcies a l’escola pública, som capaços de trencar aquest determinisme. L’educació ha de mirar a quin tipus de sistema productiu volem.

Si volem un país de bars i ‘riders’... Hauríem d’

aspirar a ser un país que competeixi en coneixement. No estic parlant de baixar les taxes d’universitaris, com sempre diu el PP. Em refereixo que cal donar prioritat a la Formació Professional. És imprescindible.

Tornant a PISA, sembla que sigui una cursa de cavalls, amb molts països entrenant els seus estudiants perquè passin l’examen.

S’ha de relativitzar tot, PISA inclòs. És una ruïna dedicar el sistema educatiu per entrenar els alumnes de cara a les avaluacions perquè llavors no els prepares per a la vida.

Notícies relacionades

Respecte a les males dades acadèmiques, ¿tenen part de responsabilitat, els alumnes?

Hem de saber quins estudiants tenim a les aules. Avui els professors s’enfronten a reptes diferents. Els nostres estudiants tenen a les butxaques mòbils més potents que els ordinadors que van portar l’home a la Lluna. Tu, com a professor, tens un repte immens a l’hora de motivar aquest alumne a què, per exemple, llegeixi llibres. És imprescindible.

Temes:

Informe PISA