Cimera del clima

Prop de 17 milions de nens a l'Àfrica pateixen fam per la crisi climàtica, segons Save the Children

zentauroepp50877913 soc clima191113173856

zentauroepp50877913 soc clima191113173856 / FRANCIS R MALASIG

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La crisi climàtica a l’Àfrica, especialment al sud i a l’est, ha deixat, almenys,35 milions de persones en una situació de «crisi per inseguretat alimentària», de les quals 17 milions són nens, segons es desprèn d’un estudi realitzat per l’ONG Save the Children amb motiu de la COP25, que se celebra a Madrid del 2 al 13 de desembre.

L’organització, present a la Zona Verda de la Cimera amb la conferència ‘Justícia intergeneracional la crisi climàtica’, recull a l’informe que el 9,7% de la població de les zones orientals i meridionals viu «sota l’amenaça de la fam» a causa del canvi climàtic i alerta de les «greus conseqüències» els desastres naturals derivats del mateix –sequeres, inundacions, esllavissaments de terra i ciclons, entre d’altres– tenen en els menors.

«Els efectes del canvi climàtic ja es poden veure avui. La crisi del clima està matant gent, els està obligant a abandonar les seves llars, està arruïnant el futur de nens i nenes i està generant encara més desigualtat, pobresa i desplaçaments en zones com l’Àfrica oriental i meridional», ha matisat el director de l’ONG, Andrés Conde.

Conde ha detallat que, a més de les xifres de desnutrició i les morts –especialment de nadons– per falta d’aliments, també han augmentat els desplaçaments de la població a causa dels desastres naturals, un fet que suposa un «risc addicional» per als nens perquè «són separats de les seves famílies, abandonen l’escola i corren perill de ser explotats».

En concret, l’estudi revela que, el 2019, els desastres vinculats al clima han provocat 1.200 morts com a resultat de ciclons, inundacions i esllavissaments de terra a Moçambic, Somàlia, Kenya, el Sudan i Malawi i preveu que l’any acabi amb el desplaçament de 2,1 milions de persones al sud i l’est de l’Àfrica.

Les germanes Deko i Amina, de 7 i 14 anys respectivament, formen part dels menors que viuen sota l’amenaça de la fam com a conseqüència del canvi climàtic i que s’hagin vist obligats a desplaçar-se amb la seva família, en aquest cas per una sequera que el 2018 va provocar que perdessin 20 caps de bestiar.

Pacte de justícia climàtica intergeneracional

Davant d’aquestes situacions, l’ONG ha demanat als líders mundials reunits a Madrid fins al 13 de desembre «un compromís major» en la reducció de l’impacte del canvi climàtic en els menors, així com que es desenvolupi un «pacte de justícia climàtica intergeneracional» que incorpori els drets de la infància. «Les decisions que els adults prenguem avui per frenar el canvi climàtic determinaran el món que les pròximes generacions heretaran», ha recalcat Conde.

L’organització, a més, ha exigit al pròxim govern «que es comprometi» amb mesures dirigides a reduir les emissions de CO2i a desenvolupar polítiques concretes per pal·liar els efectes més urgents de l’emergència climàtica, unes solucions que «han de tenir un enfocament de justícia intergeneracional».

Notícies relacionades

Save the Children també ha demanat que es doni visibilitat a les institucions i als espais de participació a nens i adolescents, perquè «són els que lideren el moviment de lluita contra l’emergència climàtica», i ha fet una crida als donants per «augmentar el finançament a projectes humanitaris» en aquestes zones de l’Àfrica i protegir, així, els nens, promovent el seu accés a la salut i a l’educació.

Així mateix, l’ONG ha destacat la necessitat de canviar la manera com es desenvolupen els programes i polítiques de finançament per garantir «una resposta ràpida» davant de desastres naturals, així com de treballar amb els governs de l’Àfrica oriental i meridional per posar en marxa plans nacionals contra el canvi climàtic.