Operació de seguretat

Interior blinda Madrid per a la Cimera del Clima

Evitar un atemptat, prioritat d'un dispositiu policial de 5.000 agents

b4675e0f-93c5-41f1-bf39-08ac68f11bee-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La possibilitat d’un atemptat preocupa més que els grans disturbis al dispositiu de forces de seguretat que custodia la COP25 que s’inaugura aquest dilluns a Madrid. Ja es veia així fins i tot abans del precedent «inquietant» de l’atac d’un islamista a Londres divendres passat, i per això aquesta Cimera del Clima comença amb un nivell 4 d’alerta antiterrorista «reforçat», diuen fonts del Ministeri de l’Interior.

Això significa la implicació de més efectius d’informació i escorta per a un operatiu que mobilitza de forma específica 5.000 agents de policia, Guàrdia Civil i policia local de Madrid. De tots ells, 1.100 són agents d’antiavalots de set de les 11 Unitats d’Intervenció amb què compta la policia, a més de tres grups del GRS de la Guàrdia Civil, ja que els desordres de carrer són la segona preocupació d’Interior.

La ciberseguretat de la cimera és la tercera de les preocupacions, en què se centren la Brigada Central d’Investigació Tecnològica de la Policia i el Centre Criptològic Nacional, dependent del CNI. Aquesta activitat de vigilància sobre les xarxes la faran aquests organismes des de les seves seus, i no en els dos centres de coordinació (o CECOR) constituïts per a l’esdeveniment.

N’hi haurà un a Ifema, amb presència de personal de policia de l’ONU, el Ministeri de l’Interior, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la policia local, els bombers i els dos serveis d’atenció sanitària SAMUR i SUMA112. L’altre, no gaire lluny d’allà, i que ha visitat aquest diumenge el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’ha desplegat en el complex policial madrileny de Canillas i recolliràpersonal de tots aquests cossos, més executius de Presidència del Govern, la Casa Reial, el Ministeri de Defensa, Protecció Civil, Aena, Adif, l’Empresa Municipal de Transports i el Metro de Madrid.

Disturbis

Al llarg de les reunions de seguretat que, fins aquest cap de setmana, s’han succeït en la precimera, els serveis d’informació no han reportat un nombre preocupant de trasllats de radicals a Madrid des de Barcelona o altres ciutats europees. «És aviat, en qualsevol cas, i és un risc que no descartem en absolut», afirmen a Interior.

La preocupació pels aldarulls de carrer s’incrementarà segons s’acosti divendres, 6. Aquesta data coincideix la celebració del Dia de la Constitució amb una marxa de començament de la Cimera Social pel Clima, la contracimera de moviments ecologistes i anticapitalistes, amb inici a Atocha i recorregut molt pròxim a la seu del Congrés dels Diputats.

Extiniction Rebellion, el grup que ha pres la davantera internacional en les protestes verdes al carrer, ha emès un comunicat en el qual anuncia «prendre pacíficament» els carrers de Madrid, amb marxes i performances artístiques i no-violentes.

Però aquestes accions pacífiques de grups com Fridays For Future o Extinction Rebellion es poden veure transformades per una avantguarda agressiva, principalment d’anarquistes. Un comunicat que mouen aquests grups sota el títol ‘Totes les bales seran tornades’ fa aquesta crida: «Com a Hamburg, volem que aquesta cimera es converteixi en el seu infern», al·ludint als disturbis entorn d’una reunió del G20 a la ciutat alemanya.

L’operació de seguretat també té en compte la crida que diverses forces d’oposició xilenes han fet des de Santiago per estendre la seva revolta a Madrid.

Els caps antiavalots prenen nota d’una edició problemàtica de la Cimera, la COP21 a París –amb 208 detinguts en la manifestació més dura, el 29 de novembre del 2015. Va ser allà quan va començar la construcció organitzada de parapets amb mobiliari urbà, els radicals es van repartir la feina i van intentar portar l’aldarull cap a zones d’aparcament d’autobusos o furgons per utilitzar els vehicles com a barricada.

Per incrementar el dispositiu d’antiavalots no ha sigut necessari retirar efectius de l’operació Ícaro contra els desordres de carrer a Catalunya, confirmen fonts d’Interior. El 75 % dels efectius ja havia tornat a les seves bases. Ícaro, no obstant, segueix oberta, indiquen les mateixes fonts, que no descarten un intent per part de les forces independentistes d’aprofitar el focus mediàtic de la cimera amb mobilitzacions a Barcelona o «fent-se veure a Madrid».

Àrees de descans

Per a l’aparell de seguretat de la COP25 hi ha tres àrees de màxima atenció durant les pròximes dues setmanes: Ifema, la Castellana i el centre de Madrid.

L’organització de la cimera ha intentat que la immensa majoria dels assistents s’allotgi en un conjunt de 19 hotels tan a prop com es pugui de la Castellana. En aquesta avinguda s’ha constituït molt de pressa una àrea d’actes complementaris a la COP25 amb el nom de Castellana Verda. I és la segona àrea d’atenció, en mans d’unitats de seguretat estàtica de la policia. La Guàrdia Civil s’encarrega de la mateixa missió en hotels dels afores de Madrid.

Precisament a hotels dels afores ha hagut d’anar la majoria del dispositiu antiavalots. Els seus agents i els seus furgons s’allotgen, sense separar els 22 grups operatius en què estan repartits, en establiments de Guadarrama, Alcalá de Henares, Valdemoro i fins i tot Guadalajara. Els agents es paguen el seu allotjament i manutenció amb una dieta de 77,13 euros diaris.

Els seus punts de pernocta estan allunyats de l’escenari principal, el centre de Madrid, zona molt vigilada per l’amenaça de disturbis que coincideix amb l’inici del període de quatre setmanes amb més afluència de visitants a la Puerta del Sol, la la plaça Mayor i els carrers veïns.

Fira oberta

De les tres àrees de vigilància especial, la principal és l’eix aeroport-Ifema, on arriben i interactuaran 29.000 assistents previstos a la Cimera. El recinte firal és un espai en què la policia té àmplia experiència de custòdia, però que no pot tancar exclusivament per a la COP25.

Són 300.000 metres quadrats, inclosos els aparcaments, on l’activitat ordinària del recinte firal no para aquests dies. De fet, s’hi celebra la fira Juvenalia, i fins aquest cap de setmana encara hi ha el Horse Week. Més de 100.000 persones en torns d’entrada i sortida d’un terreny prèviament revisat per unitats canines i del subsol de la policia.

Notícies relacionades

L’espai específic de pavellons per a la Cimera del Clima ja està sota comandament de la policia de l’ONU, amb un comissari de policia espanyol com a cap operatiu i 450 vigilants privats de recolzament. La primera petició de la policia de les Nacions Unides va ser la instal·lació de tres quilòmetres de tanca de seguretat que es va acabar de posar divendres passat.

Les àrees més militaritzades de la seguretat de la cimera correspondran a la Guàrdia Civil i a l’Exèrcit de l’Aire. L’institut armat s’encarrega de la seguretat de fronteres, vigila el trànsit en els eixos d’arribada i sortida i custodia el Palau Reial i els aeroports. A la Força Aèria li correspon la vigilància d’un espai aeri restringit sobre Ifema i la coordinació amb els mitjans aeris policials quan es produeixin manifestacions.