LA XACRA DE LA PEDERÀSTIA

Condemnats a més de 40 anys dos capellans per abús de menors a l'Argentina

Les víctimes, 25 casos, eren alumnes amb discapacitat auditiva

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Justícia argentina va imposar aquest dilluns penes de 42 i 45 anys de presó alssacerdots Nicolás Corradi i Horacio Corbacho, respectivament; i de 18 anys al jardiner Armando Gómez per abusos sexuals alumnes amb discapacitat auditiva en un institut de la província de Mendoza (oest de l’Argentina).

Les tres persones van ser declarades culpables de diversos delictes sexuals, amb diversos agreujants per tenir a càrrec seu als menors, en un total de 25 casos succeïts a l’Institut Antonio Próvolo.

La investigació del cas va començar a finals del 2016, quan un exalumne hipoacústic –que actualment té 19 anys– de l’institut de la localitat de la província de Mendoza de Luján de Cuyo i tancat des del desembre d’aquell any, va denunciar haver patit abusos al centre per part de Corbacho quan tenia 5 anys.

En els diversos registres realitzats a l’institut es van trobar vídeos que suposadament contenien pornografia i 550.000 pesos (uns 8.800 dòlars).

La causa ja té com a condemnat l’escolà Jorge Bordón, de 51 anys, que va confessar l’any passat, durant un judici abreujat, que va ser autor d’11 abusos i haurà de complir 10 anys de presó.

L’institut Próvolo compta amb una seu a Verona (Itàlia), on el 2009 un grup de 67 exalumnes va denunciar abusos per part de diversos sacerdots, entre els quals es trobava Corradi, oriünd de la ciutat italiana, segons testimonis com el d’Ana Franchetto, qui va afirmar que el capellà que va ser condemnat li «va arruïnar la vida».

Denúncia enviada al Papa

El 2014, una delegació d’antics alumnes sords del centre italià es va reunir amb el papa Francesc al Vaticà per entregar-li una carta amb els noms dels 25 sacerdots presumptament pederastes que hi havia en aquest lloc i alertant de la presència de Corradi i altres religiosos a l’Argentina.

En el cas argentí hi ha també imputades dues monges, en arrest domiciliari, per l’encobriment dels abusos sexuals, que seran jutjades en peces separades.

Notícies relacionades

Una de les monges és Kosaka Kumiko, d’origen japonès, sobre qui una presumpta víctima va assenyalar que havia sigut qui li va posar el bolquer després de la violació que va patir, presumptament per part de Corbacho, per ocultar que havia sigut violada, la qual cosa la fa presumpta còmplice del delicte de l’abús.

La religiosa va negar els fets pels quals se l’acusa en les diverses declaracions que va realitzar davant la Fiscalia durant aquest any.