MOBILITZACIÓ HISTÒRICA

Milers de persones desfilen a França contra la violència masclista

Els manifestants volen pressionar el Govern perquè adopti mesures urgents i hi destini més mitjans

Des de començament d'any han mort 137 dones a mans de les seves parelles o exparelles

zentauroepp51049471 people take part in a protest to condemn violence against wo191123181630 / ALAIN JOCARD

zentauroepp51049471 people take part in a protest to condemn violence against wo191123181630
zentauroepp51051347 paris191123175340

/

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

«Som el crit de les que ja no tenen veu», es llegia en una de les nombroses pancartes que omplien la plaça de l’Òpera de París, on aquest dissabte es van citar milers de persones per desfilar en contra de la violència masclista, que a França ha tret la vida a 137 dones des de començament d’any.

A la capital francesa es van manifestar 49.000 persones, segons el recompte d’un gabinet independent, i marxes similars amb la consigna de dir‘stop! al feminicidi’s’han repetit en una trentena de ciutats franceses per pressionar el Govern, que aquest dilluns presenta les conclusions d’un grup de treball creat a començaments de setembre per lluitar contra la violència de gènere.

«No arribem a comptar els casos en els quals es podrien haver evitat els feminicidis», assenyala el col·lectiu Nous Toutes (Totes Nosaltres) , convocant de la manifestació a Facebook. «Amb aquesta marxa farem que els poders públics adoptin mesures que estiguin a l’altura», afirma. L’organització parla de 100.000 persones als carrers de París, «la manifestació més gran de la història de França contra la violència sexista».

 «Tots els dies ens veiem enfrontades a la violència i l’assetjament. Al metro, a l’autobús... S’ha de reaccionar. S’ha de despertar la consciència de tot el mónperquè les mentalitats evolucionin més ràpidament», deia a la marxa parisenca Lucile, una estudiant d’art de 20 anys amb la cara pintada de violeta.

Sensibilitzar els homes

A la capçalera de la manifestació, que va culminar sense incidents a la plaça de la Nació, anaven en silenci familiars de les víctimes. Darrere, el festeig estava format per homes i dones de diferents generacions.

«El nostre paper és sensibilitzar també els homes. No tancar els ulls sota cap pretext. El pitjor dels casos de violació i d’assetjament és el silenci i per això és important llançar un crit, perquè això s’aturi», deia Ferdinand, un parisenc de 29 anys que treballa al món del cine.

«No som als anys 70 com perquè encara en alguns diaris de província es parli de crim passional. S’ha d’anomenar les coses pel seu nom i acabar amb la llei del silenci», apuntava Nadine, de 63 anys, membre d’una associació que havia viatjat de Le Havre.

Unes 70 organitzacions, entre partits polítics, sindicats i associacions s’han sumat a la crida. A la desfilada de París han assistit nombroses personalitats públiques, com les actrius Julie Gayet, Muriel Robin o Alexandra Lamy, les cantants Juliette Armante i Clara Luciani o Vincent Tringignant, germà de Marie, assassinada el 2003 pel cantant Bertrand Cantat.

Més protecció

Per aturar la violència contra les dones, l’Executiu va crear a començaments de setembre un grup de treball interministerial amb participació de les associacions i aquest dilluns en presentarà les conclusions.

Entre les mesures figura millorar l’atenció a les víctimes en el moment de presentar la denúncia, la formació de policies i magistrats, la creació de centres d’acolliment especialitzats, la generalització del braçalet electrònic o la retirada de la custòdia als pares que hagin assassinat la mare dels seus fills.

Però els col·lectius, que posen sovint com a exemple la legislació espanyola, el que esperen és un pressupost a l’altura del repte, que solen xifrar en 1.000 milions d’euros. Altrament, sostenen, no serà més que una operació de comunicació.

Notícies relacionades

En una tribuna publicada aquest dissabte al diari ‘Le Parisien’, els titulars d’Interior, Justícia i Igualtat es comprometen a treballar per augmentar la protecció les víctimes i demanen a la societat francesa «mantenir els ulls oberts».

«Gràcies a la nostra presa de consciència col·lectiva i a la nostra reacció salvarem vides», afirmen. El president francès, Emmanuel Macron, ha fet de la igualtat entre homes i dones un dels eixos transversals del seu mandat.

Temes:

França