El fiscal rebaixa a dos anys la pena per abús sexual a 'La manada' a Pozoblanco

Manté els quatre anys de presó per la gravació del vídeo amb els tocaments i entén que «els fets han quedat acreditats»

GRAFAND2929. CÓRDOBA, 21/11/2019.- Alfonso Jesús Cabezuelo (i) conversa con Jesús Escudero, dos de los miembros de La Manada, en la sala de la Audiencia de Córdoba, donde hoy se afronta la última sesión del juicio por los presuntos abusos sexuales cometidos sobre una joven en la localidad cordobesa de Pozoblanco en mayo de 2016, y en el que la defensa planteará una pena alternativa ante la posibilidad de que el juez admita como prueba los videos que muestran los supuestos hechos que se enjuician. EFE /Rafa Alcaide/Pool/

GRAFAND2929. CÓRDOBA, 21/11/2019.- Alfonso Jesús Cabezuelo (i) conversa con Jesús Escudero, dos de los miembros de La Manada, en la sala de la Audiencia de Córdoba, donde hoy se afronta la última sesión del juicio por los presuntos abusos sexuales cometidos sobre una joven en la localidad cordobesa de Pozoblanco en mayo de 2016, y en el que la defensa planteará una pena alternativa ante la posibilidad de que el juez admita como prueba los videos que muestran los supuestos hechos que se enjuician. EFE /Rafa Alcaide/Pool/ / Rafa Alcaide (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Fiscalia de Còrdova creu que les tres sessions de la vista oral contra ‘La manada’ han servit per «acreditar els fets» i els delictes d’abús sexual i contra la intimitat per la gravació d’un vídeo amb els tocaments que li van fer a una jove, que llavors tenia 21 anys i que semblava inconscient, quan tornaven d’una festa a Pozoblanco. No obstant, i per una qüestió formal, abans que el judici quedés vist per a sentència va decidir rebaixar de tres a dos anys la petició de presó per la primera d’aquestes acusacions, tot i que manté els quatre anys de presó per la gravació i difusió de les imatges en grups de WhatsApp.

José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo, Jesús Escudero i Antonio Manuel Guerrero es van acollir al seu dret a no declarar el primer dia, per la qual cosa no s’ha pogut contrastar la seva opinió sobre els fets que se’ls imputen i la seva versió del succés. No han aclarit res del que va passar, i en el seu torn d’última paraula Prenda es va limitar a reconèixer que va ser ell qui va fer la gravació i després la va difondre sense el permís de la resta.

Trajecte amb cotxe

D’aquesta forma, per reconstruir el trajecte amb cotxe que els quatre van fer amb la víctima la nit del 30 d’abril a l’1 de maig del 2016, el jutge ha comptat amb el testimoni de la víctima, que va ratificar la seva acusació malgrat les llacunes i que va declarar de forma «clara i contundent». També amb les declaracions d’alguns amics a qui des del primer moment va traslladar les seves sospites sobre el que li podia haver passat, així com la gravació de 26 segons, que s’ha exhibit malgrat els intents de la defensa per anul·lar-la. Suficient, segons el ministeri públic, per mantenir l’acusació. Això sí, rebaixa la pena de presó respecte al delicte sexual a l’entendre que en l’abús ja es recull la possible inconsciència de la víctima, per la qual cosa no es pot considerar aquesta circumstància també com a agreujant.

Notícies relacionades

Davant l’acusació particular, que manté la seva petició de set anys de presó, l’acusació popular que exerceix l’associació Clara Campoamor, va decidir elevar la condemna sol·licitada per a Cabezuelo, que va colpejar la víctima al negar-se aquesta a fer-li una fel·lació. Així, la lletrada va reclamar cinc anys de presó per delicte d’agressió sexual i no per abús per al jove, al·legant que hi va haver «violència i intimidació», i que com assenyala el Tribunal Suprem, el testimoni de la víctima té més valor probatori. Per a la resta d’encausats sí que reclama pena de set anys de presó per abús sexual i delicte contra la intimitat.

Petició d’absolució

Per la seva banda, la defensa de ‘La manada’ va mantenir la seva petició d’absolució per entendre que el vídeo, la prova de càrrec, es va aconseguir de forma il·lícita, malgrat que els agents de la Policia Foral han garantit l’encaix legal de la peça. No obstant, va apuntar que en cas que el vídeo delstocaments sigui finalment admès s’imposi una pena de dos anys de presó per a Prenda per un delicte de maltractament d’obra en concurs amb un altre contra la intimitat; una multa d’un mes per a Escudero, i sis mesos de presó per a Cabezuelo i Guerrero per un delicte contra la integritat moral en concurs amb un altre de vexacions.