ONADES DE 15 METRES

El temporal de fred i neu castiga el nord d'Espanya

Més de 700 incidències a Galícia i un munt de carreteres tallades per la neu

undefined50901601 graf8986  a coru a  14 11 2019   una ola supera el paseo mar191114234213

undefined50901601 graf8986 a coru a 14 11 2019 una ola supera el paseo mar191114234213 / Cabalar

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El temporal que ha castigat aquest dijous Galícia i la zona cantàbrica ha deixat més de 700 incidències a tota la comunitat gallega, com accidents de trànsit pel gel i la caiguda d’arbres o tanques, provocades pels forts vents que s’han acostat als 125 quilòmetres per hora i onades que han superat pics de 15 metres, produint-se fins i tot un tornado destructiu.

La Corunya i Pontevedra, en alerta roja, han sigut les més afectades per aquesta situació, amb 441 i 190 incidències, respectivament, que no hagi sigut millor a Lugo (56) i Ourense (30), on les baixes temperatures han causat el tall de carreteres i han deixat sense classe un miler d’alumnes. A Arteixo (la Corunya), un tornado va arrencar diversos arbres i cables de l’enllumenat públic sense causar víctimes.

La situació al mar es va agreujar a pràcticament tot el litoral gallec amb onades de més de dotze metres i pics que van superar els quinze a prop de la ciutat de la Corunya. A causa del fort onatge, la flota gallega es va quedar amarrada en la seva immensa majoria.

El servei de transport marítim a la ria de Vigo va ser cancel·lat per la climatologia adversa i en el transport aeri quatre vols amb destinació la Corunya i Vigo es van veure obligats a modificar la seva ruta. 

Carreteres tallades

La nevada intensa també ha obligat a tancar al trànsit l’autopista AP-66, la principal via de comunicació entre Astúries i la Meseta, i també dificulta el trànsit al port de Pajares (N-630), l’alternativa per creuar la serralada, on els turismes han d’utilitzar cadenes i els vehicles pesats tenen prohibida la circulació.

Aquesta autopista de peatge d’alta muntanya es prolonga al llarg de 80 quilòmetres i dos terços de la seva longitud transcorren en cotes d’entre 1.000 i 1.100 metres en plena serralada cantàbrica.

El temporal, que manté el principat en alerta roja (risc extrem), ha provocat diverses incidències a la xarxa viària al llarg de la jornada i es preveu que continuï aquest divendres, la qual cosa ha fet que la Direcció General de Trànsit aconselli que no se circuli per les carreteres asturianes.

Allaus als Picos de Europa

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès un avís pel risc d’allaus al Parc Nacional dels Picos de Europa a partir d’aquest dijous a mitjanit i fins a les 12.00 hores de dilluns que ve, a causa de les precipitacions en forma de neu que s’estan produint des de cotes superiors als 800/900 metres.

Les pròximes hores i al llarg del cap de setmana, adverteix l’Aemet, la persistència de les nevades provocarà una acumulació de gruixos importants que, sumats als ja existents, és molt probable que superin localment entre els 80 i 100 centímetres per sobre dels 1.200 metres.

Notícies relacionades

Aquesta situació, indica, incrementarà «notablement el perill de desencadenament d’allaus de neu recent sense cohesió», tant espontanis com provocats de forma accidental, que «poden causar danys a les persones i les infraestructures, incloent-hi la xarxa viària, i es poden produir a qualsevol hora del dia», fins i tot de nit, en totes les orientacions i a qualsevol quota.

A Catalunya arribaran les restes del temporal, amb més fred i neu a cotes baixes, però no s’esperen tants problemes.