Oenagés i l'Advocacia de l'Estat insten a investigar delictes d'odi contra menors estrangers

Les organitzacions s'han adreçat a la Fiscalia i al Defensor del Poble per mostrar-los «la seva profunda preocupació sobre el fenomen d'estigmatització creixent»

zentauroepp48991139 bcn menas190709182617

zentauroepp48991139 bcn menas190709182617 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Efe

Organitzacions dedicades a la infància com l’Unicef i Save the Children, entre d’altres, il’Advocacia de l’Estat han instat aquest dijous a la Fiscalia General de l’Estat i al Defensor del Poble que investiguin possibles delictes d’odi contra els nens i nenes que arriben sols a Espanya.

Unicef, Save the Children, Fundación Raíces, la Plataforma d’Infància i el Consell General de l’Advocacia Espanyola s’han dirigit a aquestes dues institucions per mostrar-los la «seva profunda preocupació sobre el fenomen d’estigmatització creixent entorn dels nens i nenes migrants que arriben sols a Espanya, coneguts com els «menes» (menors estrangers no acompanyats)». Les organitzacions van fer arribar la seva preocupació als dos organismes oficials a través d’una carta conjunta el passat 7 de novembre.

Segons aquestes organitzacions, en els últims mesos s’han donat nombrosos casos en els quals «s’ha criminalitzat aquests nens, nenes i adolescents a nivell social i polític, a través de discursos que els tracten, de manera col·lectiva, com una amenaça social i un problema d’ordre públic, relacionant-los directament amb la comissió de delictes i d’actes violents». Aquestes organitzacions han constatat que la proliferació d’aquests missatges de criminalització i d’odi «està calant en la societat». 

I consideren que manifestacions o actes de naturalesa política, com les que s’han dut a terme al Masnou a Catalunya, al barri de la Macarena a Sevilla i davant dels Centres de Menors d’Hortaleza a Madrid «vulneren els drets fonamentals d’aquests nens i provoquen que alguns sectors de la societat els percebin com una amenaça a la seguretat ciutadana».

Les oenagés insisteixen que «en cap cas s’ha de donar a entendre a través de declaracions o accions que ‘menor estranger no acompanyat’ és sinònim de delinqüent o de problema d’ordre públic».  Posen èmfasi, a més, que una afirmació general sobre la seva criminalitat «vulnera el principi de no discriminació i la presumpció d’innocència, continguts en l’article 40 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Nen, ratificada per Espanya». 

Les manifestacions i els «actes de contingut polític» als voltants d’un centre de protecció de menors suposa, segons el parer de les oenagés, «una ingerència en la vida privada i el domicili d’aquests nens i nenes», contrària a l’article 16 de la Convenció.

Aquest article diu que «cap nen serà objecte d’ingerències arbitràries en la seva vida privada [...], el seu domicili [...], ni d’atacs il·legals a la seva honra i a la seva reputació. El nen té dret a la protecció de la llei contra aquestes ingerències o atacs».

Les ONG i Advocacia recorden que l’article 4 de la Llei Orgànica de Protecció del Menor proclama la protecció del dret a l’honor i la inviolabilitat del domicili dels menors.

Aquest article preveu a més expressament la intervenció immediata del Ministeri Fiscal per impedir i exigir la reparació de qualsevol intromissió il·legítima en la intimitat, honra o reputació dels menors que es produeixi a través dels mitjans de comunicació.

Aquests discursos, segons diuen, «posen en greu perill la integritat física, psíquica i moral dels nens i nenes, en la mesura que poden contribuir que es desencadenin actes xenòfobs o d’odi», com els que, segons els testimonis que han arribat a Fundación Raíces, han ocorregut en les últimes setmanes i han sigut posats en coneixement de la Fiscalia per a investigar-los.

Notícies relacionades

Les organitzacions demanen a la Fiscalia que investigui la possible existència de fets que podrien ser constitutius de delictes tipificats en el Codi Penal, als articles 170.1 i 173.1, referits a les amenaces i als tractes degradants i menyscapte de la integritat moral, en relació amb els agreujants previstos en els apartats 2 i 4 de l’article 22, així com als articles 510 i 510 bis, referits als delictes d’incitació a l’odi. Per això, les ONG i l’Advocacia urgeixen a les institucions competents a prendre les mesures que calguin per prevenir la proliferació d’aquests discursos d’odi, de caràcter clarament xenòfob.

Exigeixen «serietat i rigor» en el tractament d’aquest tema i especialment els sol·liciten que adoptin mesures urgents per protegir la integritat i la vida d’aquests nens i nenes, que, «ara més que mai, es troben en greu perill». 

Temes:

Oenagés Menas