Estudi de nutrició

Els fills únics tenen més probabilitats de ser obesos que els que tenen germans

Els investigadors van trobar que també les mares dels fills únics tenien més probabilitats de ser obeses.

obesidad

obesidad / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una nova investigació ha comprovat que els fills únics tenen més probabilitats de ser obesos que els que tenen germans, ja que les famílies amb diversos fills tendeixen a prendre decisions d’alimentació més saludables que les famílies amb un de sol, segons publiquen al ‘Journal of Nutrition Education and Behavior’.

El treball ha comprovat que les famílies amb un sol fill tenen pràctiques d’alimentació familiar menys saludables, opcions de begudes i una puntuació total de l’Índex d’Alimentació Saludable 2010 menor en 3 de les 12 àrees mesurades.

També van tenir puntuacions totals significativament més baixos entre setmana, caps de setmana i, de mitjana, el que indica que hi ha diferències individuals i col·lectives en els patrons d’alimentació entre els grups.

Educació nutricional

«Els professionals de la nutrició han de considerar la influència de la família i els germans per proporcionar una educació nutricional adequada i personalitzada per a les famílies de nens petits –alerta l’autora principal Chelsea L. Kracht, del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat d’Oklahoma–. Han d’encoratjar-se els esforços per ajudar a tots els nens i famílies a establir hàbits i pràctiques alimentàries saludables».

Les dades es van obtenir dels registres diaris d’aliments que les mares mantenien durant tres dies: dos dies feiners i un dia de cap de setmana. Els mestres també mantenien registres de qualsevol aliment que els nens mengessin mentre eren a l’escola. Les mares també van completar el qüestionari de Nutrició Familiar i Activitat Física per avaluar els comportaments típics d’alimentació familiar com l’elecció d’aliments i begudes.

Els investigadors van trobar que també les mares dels fills únics tenien més probabilitats de ser obeses.

La dinàmica de la llar

A més, l’IMC matern tenia una connexió molt més forta amb el percentil de l’IMC del nen i el percentil de la circumferència de la cintura que l’estat singleton. L’IMC matern no va contribuir significativament als patrons generals d’alimentació, però va contribuir a les calories buides.

L’estudi només va examinar mares i nens, per la qual cosa no va poder parlar sobre l’impacte dels patrons d’alimentació dels pares, però els resultats van ser independents de l’estat civil.

Notícies relacionades

La investigació també va trobar que el temps dedicat a l’atenció fora de la llar, com l’escola i la guarderia, no estava relacionat amb els patrons d’alimentació dels nens. Això apunta a la diferència provinent de l’interior de la llar, inclosa una diferència en la freqüència amb què la família menja davant el televisor (puntuació de pràctiques d’alimentació familiar) i el consum de begudes ensucrades (puntuació d’opcions de begudes), que difereixen entre els grups en l’estudi.

La investigadora i els seus col·legues continuen la seva recerca, analitzant específicament la dinàmica de la llar i la família i com influeixen en el comportament alimentari, l’activitat física, el son i altres factors que contribueixen a l’obesitat dels nens.