temporada hivernal

Catalunya iniciarà la temporada d'esquí d'aquí dues setmanes

La Molina inaugurarà la campanya el 23 de novembre i Espot Esquí, el 29

Les pistes del Pirineu diversifiquen les seves activitats i venen també territori i gastronomia

zentauroepp50803381 esqui nieve191109133217

zentauroepp50803381 esqui nieve191109133217 / Joan Castro ICONNA

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales

El fred i la neu d’aquests dies ajuden a preparar les pistes d’esquí per obrir. Algunes com La Molina preveuen fer-ho ja  dissabte que ve, 23 de novembre, en una nova temporada, en principi, llarga, fins al 13 d’abril, Dilluns de Pasqua i tancament de la Setmana Santa, que es considera com a final de la campanya hivernal.

L’estrena de l’ampliació del telecabina Cadí-Moixeró que facilitarà l’accés a les pistes annexes de la Molina-Masella, 145 quilòmetres de domini esquiable (70 de La Molina i 75 de Masella), un dels més grans del sud d’Europa i amb vista a 2.537 metres d’altitud sobre el cim de la Tosa, és una de les principals novetats d’aquest hivern. En la confluència de les comarques del Ripollès, la Cerdanya i el Berguedà, la Molina, que és referència a l’àrea metropolitana de Barcelona –està a 150 km– i estació de gran tradició familiar, també estrenarà el telecadira El Llac, que dona accés des de la zona del llac de la Molina fins al coll de Pal.

Són infraestructures pensades també per a qui vulgui disfrutar del paisatge més enllà de l’esquí. «Les estacions d’esquí, a Catalunya i a tot elmón, han de ser cada vegada més estacions de muntanya, i oferir possibilitats de gaudi de l’entorn natural, el paisatge i la vida autèntica del territori els 365 dies de l’any», exposa el director de La Molina, Xavier Perpinyà. «Circuits de trekking, en bicicleta de muntanya o a cavall són activitats complementàries, un altre pol d’atracció que ajuda a desestacionalitzar l’activitat turística, i alhora permet amortitzar els remuntadors», afegeix Perpinyà.

Per no abandonar l’economia sota els designis de la climatologia, i ampliar el ‘target’ de clientela, les estacions ideen cada any noves ofertes d’oci per als seus visitants, a més de l’esquí alpí i l’‘snowboard’, les

La Molina organitza un Escape Snow per posar-se a la pell d’un equip de socorristes davant l’alerta d’una allau

raquetes de neu i l’esquí de muntanya. Un ampli calendari d’activitats obre cada vegada més les pistes a nous perfils de famílies i grups. L’arribada dels Reis d’Orient, la celebració del Carnaval i les baixades de torxes nocturnes són part de les cites sobre la neu. La Molina concretament celebrarà un Escape Snow en el qual els participants s’hauran de posar a la pell d’un equip de socorristes davant d’una alerta d’allau de neu.

Portes d’entrada als parcs naturals

La privilegiada ubicació de les estacions als cims pirinencs posa a la seva disposició nombrosos atractius naturals que eixamplen el panorama de l’esquí. La Molina i la Masella són porta d’entrada al Parc Natural del Cadí-Moixeró; Espot Esquí, que també obre temporada (el 29) inaugurant el telecadira de la Roca, ho és del parc nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici; i Port AinéTavascan Virós-Vallferreraintrodueixen al parc natural de l’Alt Pirineu i Vallter i Vall de Núria faciliten el descobriment del de les Capçaleres del Ter i el Freser. Les pistes esdevenen així l’escenari, per exemple, de sessions d’observació astronòmica, sota el cel d’Espot i el parc d’Agüestortes, designat reserva Startlight, o de tallers de fauna i flora autòctona des dels dominis esquiables al costat d’aquests espais protegits permeten diversificar les activitats a la muntanya, amb la neu a la vista o sota els peus.

Boí Taüll, amb 45 quilòmetres esquiables repartits en 43 pistes i dos itineraris, compta també amb una pista exclusiva per a baixades en trineu i amb un parc de neu amb cinc zones lúdiques de diferents nivells.

LaVall de Núria, que té previst inaugurar la temporada d’hivern el dissabte 30 de novembre, és un exemple d’estació que ja obre tot l’any. La seva oferta d’activitats ha aconseguit posicionar-la com a destinació d’alta muntanya de 365 dies i ‘resort’ de muntanya. Focalitza els seus productes en família, relax i turisme actiu.

Desconnexió, gastronomia autòctona dels petits nuclis de muntanya i l’exercici físic en entorns idíl·lics fan que les estacions d’esquí siguin una via per compaginar negoci i sostenibilitat mediambiental.

Tal com va exposar el secretari general d’Esports, Gerard Figueras, durant la presentació de la nova temporada d’esquí de les estacions que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), dijous passat, «l’esport és una manera de donar visibilitat al territori i enganxar-hi els joves».

Més novetats

Aquest any, Baqueira Beret compta amb una nova pista vermella batejada amb el nom d’Eth Coret, amb sortida des de la

Baqueira obre una nova pista vermella de 1.496 metres de longitud i assoleix amb ella els 167 km esquiables

pista inferior del telecadira Baciver i arribada al cim del pic d’Orri. Amb una longitud de 1.496 metres i unes vistes espectaculars sobre la cara nord de la vall. Amb la nova pista, Baqueira arriba als 167 quilòmetres esquiables.

Notícies relacionades

En el seu conjunt, les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida (sis d’alpí i set de nòrdic), que sumen 500 quilòmetres de pistes, obren temporada amb uns 70 canons més de neu produïda que la temporada passada.

Les set estacions d’esquí nòrdic (tres a la Cerdanya, dues a l’Alt Urgell i dues més al Pallars, www.totnordic.com), fruit d’una mancomunitat de municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic, també miren cap al cel per obrir els seus accessos.

Temes:

Catalunya