Nou èxit

Espanya i Itàlia fan el segon trasplantament renal creuat del sud d'Europa

Dos pacients han pogut rebre un trasplantament renal de donant viu, gràcies a l'intercanvi d'òrgans dels seus respectius donants

transplante-rion-2-version / periodico

2
Es llegeix en minuts

Metges de la Fundació Puigvert de Barcelona i el Kidney Transplant de Pàdua (Itàlia) han dut a terme amb èxit el segon trasplantament renal internacional creuat del sud d’Europa segon trasplantament renal internacional, en una operació que ha sigut coordinada perl’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) d’Espanya.

Un pacient a Espanya i un altre a Itàlia han pogut rebre un trasplantament renal de donant viu, gràcies a l’intercanvi d’òrgans dels seus respectius donants.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat en un comunicat, la parella espanyola (donant i receptor) la conformen mare i fill, mentre que la italiana és un matrimoni.

Tant les extraccions renals com els trasplantaments es van fer el mateix dia, el passat 22 d’octubre, a la Fundació Puigvert de Barcelona, centre de referència en trasplantament renal, i el Padova Kidney Transplant d’Itàlia.

El programa de trasplantament renal creuat es basa en l’intercanvi de donants de ronyó de viu entre dues o més parelles i el seu objectiu és oferir a pacients amb insuficiència renal crònica la possibilitat de rebre un empelt de donant viu, malgrat que la seva parella o familiar, que desitja fer efectiva la donació, siguin incompatibles. 

La logística, complexa

El ministeri ha especificat que aquest tipus de trasplantaments «comporta un complicat procés logístic», que ha requerit la col·laboració entre les organitzacions nacionals de trasplantaments d’Espanya i Itàlia, els coordinadors autonòmics i regionals de trasplantaments (l’Organització Catalana de Trasplantaments, OCATT, en el cas espanyol) i els equips mèdics dels dos hospitals que han participat en aquesta operació. 

A la Fundació Puigvert, l’equip mèdic l’han integrat els doctors Alberto Breda, cap de l’equip quirúrgic de Trasplantament Renal; Luis Guirado, cap del servei de Nefrologia; Carme Facundo, adjunta al servei de Nefrologia, i Joan Palou, director del servei d’Urologia. 

El primer trasplantament renal creuat es va efectuar a Espanya el juliol del 2009 i des d’aleshores s’han fet 228 trasplantaments d’aquest tipus, xifra que s’eleva a 230 si es tenen en compte els dos fets dins del programa internacional. 

Va ser l’ONT d’Espanya que va impulsar la creació del Programa Internacional de Trasplantament Renal Creuat, entre els països que integren l’Aliança de Trasplantaments del Sud (Espanya, França, Itàlia, Portugal, República Txeca i Suïssa). 

Tant en el primer com en el segon encreuament exitós han participat juntament amb Espanya, Itàlia i Portugal, que tenen un registre de parelles donant-receptor, que necessita una aplicació informàtica per fer els encreuaments i conèixer ràpidament els seus resultats. 

Notícies relacionades

Amb la internacionalització del trasplantament renal creuat es persegueix augmentar les possibilitats que tenen les parelles de trobar un donant compatible i poder intercanviar els òrgans dels seus donants. 

Segons el Ministeri, com més parelles hi participin més gran serà la seva heterogeneïtat genètica, hi ha més opcions de fer efectiva la donació i l’intercanvi renal.