Crisi climàtica

França i la Xina reafirmen el seu compromís contra la crisi climàtica

Macron i Xi Jinping mostren el seu suport al 'fons verd' de l'ONU, de 100.000 milions de dòlars

Repliquen al president dels EUA, Donald Trump, que amenaça de deixar l'Acord de París

zentauroepp50766576 french president emmanuel macron shakes hands with china s p191106090249

zentauroepp50766576 french president emmanuel macron shakes hands with china s p191106090249 / JASON LEE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els presidents de França, Emmanuel Macron, i de la Xina, Xi Jinping, han acordat aquest dimecres enfortir la seva «associació estratègica bilateral» i han reafirmat el seu «ferm recolzament» a l’Acord de París. En una compareixença conjunta davant els mitjans després de la seva reunió, Xi s’ha compromès a treballar juntament amb Macron per continuar promovent l’associació estratègica integral bilateral, mirant «cap al món, el futur i el poble», i a mantenir aquesta associació a l’avantguarda de les «relacions entre grans països».

Xi i Macron consideren que l’Acord de París, adoptat durant la cimera mundial contra el canvi climàtic del 2015, és «un procés irreversible» i una «brúixola» per a una «acció forta» sobre el clima. Els dos mandataris asseguren que estan «resolts a realitzar esforços sense precedents per assegurar el futur de les noves generacions» i a «intensificar els esforços internacionals» de lluita contra el canvi climàtic.

La declaració segellada entre el governant xinès i el francès crida «tots els països, les autoritats internacionals, les empreses i les organitzacions no governamentals a publicar fins a l’any vinent les seves estratègies de desenvolupament a llarg termini fins al 2050 per a una menor emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, en una al·lusió clara al govern federal dels Estats Units, el president dels quals, Donald Trump, acaba d’iniciar els tràmits per abandonar l’acord.

Macron i Xi igualment insten a ratificar «al més aviat possible» la reforma de Kigali al protocol sobre el clima de Mont-real que «pot impedir fins a 0,4 graus centígrads de reescalfament d’aquí a finals de segle». Respecte al nou objectiu que fixen per als països desenvolupats d’invertir 100.000 milions de dòlars anuals en la lluita contra el canvi climàtic fins a l’any 2025, els dos dirigents destaquen que el denominat ‘fons verd’ per al clima creat per les Nacions Unides «juga un paper essencial» per mobilitzar recursos financers als països en desenvolupament. 

Notícies relacionades

«Hem intercanviat visites als nostres respectius països pel 55è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques i hem elevat el nivell dels llaços entre la Xina i França», ha destacat el president Xi en la seva intervenció. El dirigent xinès ha tornat a defensar el sistema multilateral de comerç, l’obertura i la cooperació de benefici mutu en contrast amb «la llei de la jungla i la intimidació», en una altra velada referència als Estats Units, país amb el qual manté una enverinada guerra comercial des del març del 2018.