MEDI AMBIENT

Xifres i lletres: terminologia i conceptes bàsics d'una cimera del clima

Madrid acollirà la COP25 de la CMNUNC, però ¿sabem a què corresponen aquestes sigles?

zentauroepp46219727 fotodeldia  epa7326  berl n  alemania   11 12 2018   activis191031214428

zentauroepp46219727 fotodeldia epa7326 berl n alemania 11 12 2018 activis191031214428 / FOCKE STRANGMANN

2
Es llegeix en minuts
Efe

Madrid acollirà la COP25 de la CMNUCC, però... ¿sabem a què corresponen aquestes sigles? ¿Per què cada any canvia la xifra que l’acompanya? Aquests són alguns conceptes clau entorn del canvi climàtic global i les negociacions per aturar la crisi vinculada a aquest fenomen.

1.- La Convenció Marc de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic (CNMUCC) es va aprovar en la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, coneguda com la Cimera de la Terra o Cimera de Rio. Es va celebrar a Rio de Janeiro el 1992. Segons apunta la Fundació de l’Espanyol Urgent, Fundéu (promoguda per l’Agència EFE i BBVA), en castellà CNMUCC són les sigles recomanades per referir-se a aquesta convenció i no UNFCCC, que és la forma anglesa.

2.- Les sigles COP procedeixen de l’anglès Conference of the Parties (Conferència de les Parts). Fan referència als països o parts que han subscrit la Convenció Marc de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic (CMNUCC).

3.- La xifra que acompanya les sigles COP consigna el número de reunió. Fins ara se n’han celebrat vint-i-quatre, per tant la pròxima cimera de Madrid serà la COP25 o vint-i-cinquena. La primera va tenir lloc a Berlín el 1995.

4.- L’escalfament global és l’augment de la temperatura mitjana del planeta motivat per causes naturals o antropogèniques (humanes). El procés actual correspon a aquestes últimes i s’està accelerant des de l’època preindustrial per l’augment de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, fonamentalment CO2 (diòxid de carboni).

5.- Els gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) són gasos presents en l’atmosfera d’origen natural i antropogènic que contribueixen a l’efecte d’hivernacle. Els principals GEI són el vapor d’aigua (H2O), el diòxid de carboni (CO2), l’òxid nitrós (N2O), el metà (CH4) i l’ozó (O3).

6.-L’Acord de París va substituir l’antic Protocol de Kyoto, que va ser el primer gran conveni sobre la matèria i que va vèncer el 2012. El van subscriure en la COP21 gairebé 200 països, inclosos els principals emissors de CO2, com els EUA (amb l’administració d’Obama) i la Xina.

7.- Canvi climàtic, crisi climàtica emergència climàtica. L’expressió ‘crisi climàtica’ és més adequada que ‘canvi climàtic’ per referir-se a la magnitud i a les conseqüències de l’escalfament global causat per l’activitat humana, assenyala la Fundéu.

8.- Negacionistes climaescèptics. Són aquells que neguen la realitat del canvi climàtic o dubten dels seus efectes. Entre ells hi ha notables dirigents polítics com Donald Trump o Jair Bolsonaro.

Notícies relacionades

9.- L’ús de combustibles fòssils (petroli, carbó, gas natural) representa la principal causa d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, fonamentalment el carbó i el petroli, que emeten CO2 en el procés de combustió.

10.- Descarbonització de l’economia. El procés per reduir les emissions de CO2 passa per l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils i la seva substitució per energies renovables (eòlica, fotovoltaica, energia de les ones, geotèrmica...).