Maltractament animal

Nova York prohibirà la venda de foie-gras el 2022

Les autoritats consideren que les tècniques utilitzades per a la seva producció són cruels amb les aus

zentauroepp48688843 gal190618225517

zentauroepp48688843 gal190618225517 / ANGELA WEISS

1
Es llegeix en minuts
Efe

El foie-gras té els dies comptats a Nova York, després que les autoritats de la ciutat hagin acordat prohibir la seva venda a partir del 2022 per considerar que les tècniques utilitzades per a la seva producció són cruels amb les aus.

La Gran Poma, una de les grans capitals gastronòmiques dels Estats Units, s’afegirà així a l’estat de Califòrnia, on el luxós producte d’origen francès ja està vetat.

El Consell municipal novaiorquès ha aprovat la mesura amb una àmplia majoria en una votació celebrada aquest dimecres, per la qual cosa la mesura queda únicament pendent de la firma de l’alcalde, Bill de Blasio, l’oficina del qual ja ha confirmat que la ratificarà.

Carlina Rivera, la regidora impulsora de la mesura, defensa que la nova legislació va en contra del «procés més inhumà» que es dona en la indústria alimentària.

Segons els defensors de la prohibició, les tècniques tradicionals fetes servir per engreixar-se el fetge de les aus resulten extremadament cruels i una forma de tortura.

Per incrementar la mida del fetge –fins a 10 vegades– es força els animals a ingerir, a través d’un embut o d’un tub, grans quantitats d’aliments, principalment grans de blat de moro bullits amb greix.

Un cop per a la indústria

El veto al foie-gras, ja sigui en la seva producció o venda, és ja una realitat en diversos llocs del món, però la prohibició a Nova York –una de les ciutats amb més restaurants i botigues gastronòmiques de luxe– pot suposar un important cop per a la indústria.

La mesura afectarà no només les importacions, sinó tambécompanyies nord-americanes que fabriquen el producte, incloses algunes d’importants en l’estat de Nova York, per a qui la Gran Poma és el seu principal mercat.

Per donar temps a què les empreses s’adaptin, el veto no entrarà en vigor fins al 2022.

Notícies relacionades

La nova norma, que és part d’un ampli paquet de mesures per combatre la crueltat contra animals, inclou multes de fins a 2000 dòlars (gairebé 1800 euros) per a qui la violi.

No es descarta que, una vegada aprovada per l’alcalde, la indústria iniciï una batalla legal contra la prohibició, una cosa que ja va fer a Califòrnia, tot i que sense èxit, doncs els jutges han desestimat fins ara els seus arguments.