ESTUDI DE L'ORGANIZACIÓ MÈDICA COL·LEGIAL

Els metges se suïciden més que la resta de la població

El percentatge de morts voluntàries entre les doctores és 8,6 punts superior al de la resta de dones

L'estrès causat per la falta de personal es troba entre les possibles causes de l'alta incidència

zentauroepp46035091 barcelona 26 11 2018  sociedad   manifestaci n de m dicos de181127092204

zentauroepp46035091 barcelona 26 11 2018 sociedad manifestaci n de m dicos de181127092204 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

¿De què moren els encarregats de guarir la resta de la població? ¿Els metges tenen les mateixes malalties que la resta dels espanyols o a l’estar en contacte permanent amb altres malalts tenen taxes de mortalitat superiors? Per saber-ho, l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha realitzat un estudi, durant tres anys, que conclou que la taxa bruta de defuncions és de 4,8 metges per 1.000 habitants, molt inferior a la de la resta de la població, situada en 12,3.

No obstant, els facultatius pateixen un 15% més de tumors mortals (5,4 punts percentuals) i el percentatge de suïcidis és de l’1,3%, davant el 0,8% de la població en general. I si es tenen en compte només les dones, el nombre de morts voluntàries entre les doctores és 8,6 punts més (el 45,8% davant el 37,2% de totes les morts per causes externes).

L’estudi, pioner a Espanya, analitza les 9.184 morts de facultatius entre el 2005 i el 2014, però no inclou dades del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona perquè, segons l’OMC, aquest es nega a cedir dades necessàries per a la investigació. Tot i així, com que inclou les defuncions de la resta d’Espanya, les seves conclusions són extrapolables.

La crua realitat

Els investigadors no han analitzat les causes de les morts, però l’índex més gran de suïcidis entre els metges podria estar relacionat amb la sobrecàrrega de feina, a causa de la falta de mitjans materials i humans, que va augmentar amb la crisi i les retallades. De fet, coincideix amb l’augment del 30%del nombre de metges que, en el binomi 2017-2018, van ser atesos per problemes psicològics i addicions.

I no s’ha d’oblidar que els facultatius tenen més coneixement de mètodes suïcides i més accés alsfàrmacs necessaris, segons va recordar María Irigoyen, coautora de l’estudi, que va subratllar, no obstant, que «aventurar les causes és arriscat» sense dur a terme més estudis. El president de l’OMC, Serafín Romero, va assenyalar, per la seva banda, que l’estadística reflecteix una «crua realitat» que el Col·legi de Metges analitzarà per posar en marxa mesures preventives.

Notícies relacionades

Romero va destacar, a més, la incidència més gran de morts provocades per accidents de trànsit, tres punts percentuals més (0,9% en els metges i 0,6% en la població en general). Aquí la càrrega assistencial també és una «hipòtesi» a tenir en compte, perquè «no es pot treballar durant més de 24 hores» i després agafar el cotxe, segons va avisar.

Per contra, les causes naturals de les morts són les mateixes: els tumors, les malalties circulatòries i respiratòries figuren en els primers llocs.