RESIDUS

El misteri dels 9.000 matalassos abandonats a Torrevella

En els tres mesos d'estiu, cada dia han aparegut de mitjana cent matalassos als carrers de la localitat alacantina

L'ajuntament, que prepara un nou contracte de recollida d'escombraries, no troba explicació al fenomen

zentauroepp41068687 barcelona 24 11 2017 barcelona asesinada una persona en un n191028103956

zentauroepp41068687 barcelona 24 11 2017 barcelona asesinada una persona en un n191028103956 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Cada dia d’estiu van aparèixer als carrers de Torrevella uns 100 matalassos abandonats, sense que l’ajuntament d’aquesta localitat alacantina trobi explicació a un fenomen que li ha costat, segons els seus propis comptes, més de 160.000 euros extres en neteja.

Segons el consistori, entre el juliol, l’agost i el setembre es van llançar sense control un total de 9.081 matalassos, generalment a prop de contenidors. «El servei de neteja viària s’ha vist desbordat per la gran quantitat d’abocaments incontrolats que s’han produït», reconeix la regidora de Neteja Urbana del municipi, Carmen Gómez Candel.

La regidora explica que han mirat d’esbrinar l’origen de la situació i que han preguntat a diversos establiments, però que «no hi ha hagut un augment significatiu de les vendes de matalassos respecte a altres anys».

A més, recorda l’edil, quan un particular compra un matalàs «el comerç que li subministra el nou, li retira el vell i està obligat a portar-lo a un abocador autoritzat». Per això es descarta inicialment que la multitudinària aparició de matalassos estigui provocada per l’esmentat motiu, però no passa el mateix amb les compres per internet, que en poden ser una de les causes.

Gairebé 200.000 euros

El nombre de matalassos als carrers supera àmpliament la d’altres anys i la factura ascendeix ja a 163.458 euros extres. «El cost de recollir cada matalàs és de 18 euros, que hem pagat entre tots els ciutadans i és una cosa que no havia de ser així», lamenta la regidora. Torrevella té gairebé 85.000 veïns empadronats, tot i que la realitat és que són molts més els que viuen en aquesta ciutat costanera, que a l’estiu pot arribar als 400.000 habitants.

El cas dels matalassos és el que més crida l’atenció, però des de l’ajuntament han constatat un augment general de l’abocament de residus. En els nou primers mesos de l’any s’han retirat ja 716.660 kg d’escombraries, fet que suposa 200.000 kg més que en tot el 2018.

Denúncies anònimes

Per mirar de frenar la moda dels matalassos abandonats, des del consistori han animat els veïns a denunciar aquell que vegin que ho fa. «No podem tenir un policia a cada carrer», afirma Gómez Candel. La regidora recorda que hi ha una adreça electrònica en què es pot assenyalar el culpable «garantint en tot moment l’anonimat dels que ho comuniquin». Això sí, s’hauran d’aportar vídeos o fotografies del moment en què els estris són abandonats.

Durant aquests mesos ja hi ha hagut multes de 750 euros, incloent-hi una a una empresa que es dedicava suposadament a recollir matalassos i a portar-los al punt net i que, deixant-los al carrer, s’estalviava els 18 euros de cadascun.

Hi ha, a més, un servei gratuït porta a porta del consistori de recollida d’estris que s’ha d’activar amb una trucada prèvia.

El nou contracte

Notícies relacionades

La denúncia per part del consistori arriba just quan s’està elaborant el plec per al nou contracte de recollida d’escombraries i estris després que el Tribunal Central de Recursos Contractuals suspengués fa uns mesos l’anterior.

La idea de l’ajuntament, que ara governa el PP després d’una legislatura de coalició d’esquerres, és que el nou acord sigui per 10 o 12 anys, la qual cosa pot elevar l’import total més enllà dels 170 milions d’euros, ja que el cànon que es va establir al plec anul·lat era de 16,7 milions anuals per cada un dels quatre anys de servei.