escàndol sanitari

Commoció a Portugal pel naixement d'un «nadó sense rostre»

El succés destapa una cadena de negligències del metge Artur Carvalho

bebee

bebee

3
Es llegeix en minuts
EFE

Un nadó va néixer el passat dia 7 d’octubre a Portugal sense ulls, nas i part del crani. El Rodrigo, el «nadó sense rostre», està ingressat en un hospital de Setúbal, a uns 50 quilòmetres de Lisboa. El cas ha generat una alarma social al país després de conèixer-se que el metge Artur Carvalho tenia fins a cinc processos disciplinaris oberts i compta amb un historial que va revelant-se a poc a poc. S’hi inclouen naixements de nenes amb dues vagines i les cames invertides.

Els horrors del currículum d’aquest metge surten ara a la llum a causa de la commoció generada en l’opinió pública pel cas del «nadó sense rostre». La Fiscalia portuguesa ha obert una investigació després de la denúncia presentada per la mare de Rodrigo, que ha emprès una batalla legal davant de la passivitat de les autoritats sanitàries.

Malgrat tenir una llista de casos a la seva esquena, la primera acció per apartar-lo de les seves funcions no ha arribat fins avui, quan el consell disciplinari del Col·legi de Metges va decidir suspendre’l preventivament durant sis mesos després d’avaluar cinc processos que tenia pendents.

L’escàndol ha animataltres pares afectats per Carvalho a parlar. S’ha conegut així el cas de laLuana, de 8 anys, que va néixer sense barbeta i amb les cames invertides, podria ser el primer error mèdic registrat de l’obstetre, i de la Diana, que va venir al món el 2016 amb dos rectes i dues vagines. «Ho tenia tot com si fossin dues nenes. Tenia dos rectes i dues vagines que funcionaven», diu la mare de la Diana al diari ‘Correio da Manhã’, al qual explica que la nena és pràcticament autònoma, però necessita cures diàries.

La mare de la Diana es va fer dues ecografies amb Carvalho i fins a cinc se’n va fer la mare de la Luana, a qui el metge va assegurar que la nena venia «perfecta i saludable»; no obstant, a més de les cames invertides i sense barbeta, el nadó tenia els dits dels peus «enganxats» i greus lesions cerebrals. Tres dies després del naixement, van portar la mare a veure la nena a l’incubador, que estava lleugerament tapada. Abans de descobrir-la, van demanar als pares dels altres nens que abandonessin la sala. «¿Estàs preparada?», explica que li va preguntar el pare de la nena. Al veure-la finalment, assegura que la commoció va ser enorme: «No volia creure que era la meva filla».

Aquests són els relats que des de fa dies es descobreixen a Portugal, on la indignació va ser immediata després de la difusió del cas del Rodrigo, el qual va destapar que l’obstetre tenia fins a cinc processos disciplinaris oberts. Ho ha confirmat el Col·legi de Metges de Portugal, molt qüestionat aquests dies per la seva falta de resposta davant de les cinc denúncies contra Carvalho presentades des del 2013.

Alguns mitjans portuguesos afirmen que ha tingut oberts fins a 10 processos, però quatre han sigut arxivats, entre els quals, el de la Luana, denunciat el 2011. Els experts no s’expliquen els errors en la detecció d’aquest tipus de malformacions, tan òbvies que «obligatòriament» han de ser advertides a les ecografies, va declarar a Efe el president de la Societat Portuguesa d’Obstetrícia i Medicina Matern-Fetal, Luís Mendes Graça. «És una malformació tan òbvia que qualsevol clínic que estigui format en ecografia obstètrica no ho pot deixar passar», va assegurar, i va considerar que en aquest cas hi ha una clara mancada de formació.

Només després de la commoció generada per la situació del Rodrigo, el Col·legi de Metges ha decidit, avui, crear una competència específica per a ecografia en l’embaràs, que certificarà els professionals que demostrin un currículum suficient en aquest camp.

Notícies relacionades

El president del Col·legi de Metges, Miguel Guimarães, que també es va sumar a les crítiques per la lentitud en avaluar els processos pendents, va prendre la iniciativa i fins i tot va trucar aquest dimarts personalment a l’obstetre «davant de l’alarma social»

 

Temes:

Portugal