LA NOVA ADDICCIÓ A ESPANYA

Dos barris de Madrid sumen més sales de joc que tot Catalunya

Una plataforma reivindica a la capital la supressió d'uns locals que «són una plaga» equiparable a l'heroïna dels anys 80

La falta de regulació ha convertit comunitats com la madrilenya i l'andalusa en un paradís per a les empreses del sector

zentauroepp46541084 apuestas191022190205

zentauroepp46541084 apuestas191022190205 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

«Fora cases d’apostes dels nostres barris». Aquesta pancarta obria el 6 d’octubre la manifestació convocada a Madrid per una plataforma contra els locals de joc a la ciutat. Els organitzadors denunciaven que aquests establiments s’han convertit en «una plaga», sobretot als barris més populars.

En alguns carrers de Carabanchel, Tetuán, Puente de Vallecas, Usera, Latina i Ciudad Lineal, els locals s’han multiplicat com bolets, fins i tot un al costat de l’altre o al costat d’escoles. A causa de la inexistència de restriccions, a la Comunitat de Madrid hi ha més del triple de locals (378) que a tot Catalunya (127), malgrat tenir un milió d’habitants menys, segons les dades del 2018 facilitades per la patronal del sector. Només Carabanchel i Puente de Vallecas sumen 135 locals, més que a tot Catalunya.

A l’autonomia madrilenya, més de 100 han obert les seves portes en els últims quatre anys, mentre que a Catalunya s’ha registrat una sola alta en el mateix període a causa de la restrictiva llei catalana (entre un saló de joc i un altre hi ha d’haver un quilòmetre de distància). 

Astúries i Extremadura tampoc disposen de cap condició. A la resta hi ha diferències molt grans. Les distàncies mínimes entre uns locals i els altres oscil·len entre els 100 i els 800 metres.

Andalusia, al capdavant

La laxitud de la norma d’Andalusia l’ha situat al capdavant amb ni més ni menys que 743 salons d’atzar.  El tercer lloc del dubtós rànquing l’ocupa el País Valencià, amb 334, seguit de ben a prop per Múrcia (325).

El Govern està treballant amb les comunitats per intentar trobar un punt de trobada i que s’aprovi una legislació homogènia, però no és fàcil, a causa de les pressions dels sectors empresarials implicats.

Per fer front a les crítiques, la Comunitat de Madrid va aprovar al maig la seva primera regulació, però només establia una distància mínima de 100 metres amb les escoles i donava un termini de 10 anys a les instal·lacions actuals per adaptar-se, una cosa completament insuficient per als seus detractors.

Notícies relacionades

«El que volem és molt senzill i concís: ni legislació ni regulació, volem la prohibició total de les cases d’apostes als nostres barris», van reclamar els convocants de la manifestació de Madrid. «Hem vist que hi ha un munt de gent que està tenint problemes, sobretot als barris pobres, on han instal·lat aquesta porqueria perquè la gent s’arruïni», proclamava un dels assistents, que comparava el paper addictiu que té el joc entre els joves amb menys recursos amb el que exercia l’heroïna en els anys 80 del segle passat.