Sanitat inclourà en el finançament públic la pastilla contra el VIH

La Prep protegeix contra la infecció encara que es practiqui sexe sense preservatiu i està indicada per a grups de risc

Fa temps que societats mèdiques i oenagés sol·liciten que s'inclogui, segons aconsellen l'OMS i la UE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Després d’anys de lluita per part de la societat civil, la sanitat pública finançarà la píndola anti-VIH, l’anomenada profilaxi preexposició (Prep, per les seves sigles en anglès). Es tracta d’un medicament destinat als grups de risc, entre els quals els homes homosexuals sense parella estable, que queden protegits de contreure la infecció tot i que practiquin sexe sense preservatiu. Tot i això, els metges avisen que no convé disminuir l’ús del condó, a causa del perill de contreure altres malalties venèries, com la gonorrea i la sífilis, la incidència de la qual va en augment.

De fet, el temor d’un ús menys freqüent del preservatiu entre usuaris de la Prep així com les reticències d’alguns experts i polítics a medicar persones sanes, són alguns dels motius que han provocat que, fins ara, no s’hagi iniciat el camí per a la seva inclusió en el Sistema Nacional de Salut malgrat que l’OMS en va recomanar l’ús el 2015 i la Comissió Europea va convidar els països a introduir-lo en el sistema sanitari el 2016. L’Agència Espanyola del Medicament se’n va fer ressò i va aprovar-ne l’ús el febrer del 2017.

Recolzament mèdic i social

Així mateix, societats mèdiques com Gesida i Seisida, així com la coordinadora estatal d’organitzacions civils, Cesida, han advocat per la seva implantació, que compta amb el recolzament del Comitè de Bioètica i el suport unànime de tots els grups polítics, expressat el novembre passat al congrés a través d’una proposició no de llei. Des d’aleshores, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han estudiat la seva instauració i, segons va anunciar la secretària del Pla Nacional sobre la Sida, Julia del Amo, al XI Congrés de Cesida, «encara queden una sèrie de tràmits, però ja està tot rodant.

Del Amo va assegurar que «s’ha fet l’últim pas» per aprovar-lo, en la Comissió Interministerial de Preus, en la qual hi ha hagut un «acord favorable» perquè «és una mesura de salut pública i hi ha sobrada evidència científica que la Prep prevé l’adquisició del VIH», segons va informar aquest dijous Cesida. Tot i així fonts del Ministeri de Sanitat van incidir que la seva «inclusió» encara «està en tràmit». I és que els laboratoris tenen habitualment dues setmanes per presentar al·legacions i llavors es procedirà a estudiar si s’aprova definitivament el medicament.

Sense efectes secundaris

Notícies relacionades

La Prep es comercialitza a Espanya sota la marca Truvada i es pot adquirir a internet per uns 30 euros. N’hi ha prou de prendre una pastilla al dia per evitar el contagi, o dues pastilles entre 24 i dues hores abans de mantenir la relació de risc, una píndola 24 hores després i unes altres més a les 48 hores. Segons els especialistes, no té «normalment» efectes secundaris, tot i que s’han de vigilar possibles «problemes de ronyó». Es calcula que a Europa una mica menys de 3.000 persones prenen la Prep a través del sistema sanitari, xifres molt llunyanes a les dels EUA, on es va incloure a la cartera de serveis el 2012. No obstant, se sospita que 10.000 europeus més la prenen de manera regular o intermitent després d’adquirir-la per internet o en farmàcies.

L’aprovació de la Prep no és l’única mesura impulsada per Sanitat en els últims mesos per prevenir les malalties de transmissió sexual, com la gonorrea o la clamídia –no la sida–, que han crescut exponencialment en els últims anys, a causa que ha caigut l’ús del preservatiu entre els joves. Així, s’han posat en marxa campanyes a favor d’utilitzar-los i s’han repartit condons gratuïts en festivals i concerts.

Espanya torna al Fons Mundial contra la Sida, la Malària i la Tuberculosi

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha confirmat aquest dijous que Espanya torna a la comunitat de donants que conforma el Fons Mundial contra la Sida, la Malària i la Tuberculosi, les pandèmies que més morts generen al món, amb una aportació de 100 milions d’euros per als pròxims tres anys.