crisi climàtica

Els ecologistes aixequen l'acampada climàtica de Madrid

La ministra Ribera es reuneix amb els activistes i promet valorar les seves propostes

L'acció acaba amb una 'performance', vestits de vermell, davant de la Cibeles

zentauroepp50336364 soc clima191010195200

zentauroepp50336364 soc clima191010195200 / Andres Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els activistes que des de dilluns passat mantenien a Madrid «l’acampada pel clima» davant el Ministeri per a la Transició Ecològica van desmuntar aquest dijous les seves tendes després que la ministra en funcions, Teresa Ribera, rebés representants de 2020 Rebel·lió pel Clima Extinction Rebellion Spain.

La portaveu d’aquests grups, Luisa Diezma, ha explicat que els talls de trànsit al centre de Madrid juntament amb l’acampada «tenien un sentit perquè així hem sigut rebuts per la ministra» i, a propòsit d’aquesta entrevista, ha assegurat que «hem sigut escoltats i ens han donat la raó». Després de donar per acabada l’acampada, els participants van dur a terme una ‘performance’, vestits de vermell, davant del monument de la Cibeles.

L’acció acaba tot i que «no hi ha proposta immediata de mesures reals» perquè el Govern «es troba en funcions i necessita més estabilitat».  Les demandes d’aquests grups es dirigeixen no només a l’actual executiu del PSOE sinó a «tots els grups polítics» i inclouen la declaració «efectiva» d’emergència climàtica i «que es digui la veritat a la ciutadania respecte a la crítica situació climàtica i ecològica».

Reclamen també l’assumpció de reduccions «dràstiques» d’emissions tenint en compte «les al·legacions dels moviments i organitzacions ecologistes per sobre dels interessos de les empreses» i la posada en marxa d’«instruments ciutadans» per supervisar aquestes mesures, incloent «assemblees ciutadanes» assessorades per experts independents. Diezma ha insistit que «d’ara endavant estarem observant i jutjant el Govern fins que apliqui les mesures vinculants» plantejades.

Treball negligent

Els organitzadors de la protesta han acusat l’Executiu en funcions de desenvolupar un «treball negligent» a l’hora de «defensar la vida al planeta» i han advertit que «la resposta de la societat civil davant de la inacció inclourà, sempre que sigui necessari, la desobediència». 

Mentre Ribera rebia a la delegació d’activistes, un grup de funcionaris del seu departament ha distribuït un manifest de recolzament «al moviment Rebel·lió climàtica 7 octubre» en què afirma recolzar l’adopció de «mesures necessàries per reduir les emissions de gasos efecte d’hivernacle i per mitigar els efectes del canvi climàtic».

A més, els moviments 2020 Rebel·lió pel Clima i Extinction Rebellion Spain han anunciat que interposaran accions judicials per «les detencions i lesions a activistes a l’acció de dilluns passat» durant la intervenció policial que va finalitzar amb tres activistes detinguts i uns altres trenta d’identificats en dependències policials. 

Detinguts a Nova York

Més de mig centenar de manifestants van ser arrestats després de bloquejar a Nova York una intersecció de Times Square per protestar per la inacció dels polítics davant de la crisi climàtica, segons va informar la policia.

Els manifestants van recolzar una protesta del grup Extinction Rebellion, que va estacionar un petit barco de vela a l’encreuament entre Broadway i el carrer 44.

Els activistes amb armilles salvavides van envoltar el barco verd, que, amb les paraules «Actuar ara» inscrites, va tirar l’àncora. També portava el logo del grup activista Extinction Rebellion, que va organitzar la protesta, i molts altres a tot el món.

Notícies relacionades

En total, van ser detingudes 62 persones, va dir un portaveu de la policia de Nova York.

La protesta va ser pacífica, mentre la policia treballava per dispersar la multitud.