Finançament universitari

La Generalitat preveu un augment de 100 milions per a les universitats

La conselleria d'Economia revela que hi haurà un increment del 13,3% en els pròxims pressupostos

zentauroepp50307502 08 10 2019 los rectores de las universidades p blicas catala191009212357

zentauroepp50307502 08 10 2019 los rectores de las universidades p blicas catala191009212357 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Vicepresidència i Economia contempla un increment d’un 13,3% del finançament universitari, cosa que equivaldria a un augment de prop d’uns 100 milions d’euros per a les universitats públiques, han explicat aquest dimecres el secretari general d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i la secretària d’Economia, Natàlia Mas.

Aquest augment previst a l’esborrany de l’avantprojecte de pressupostos, que situaria el finançament universitari entorn dels 840 milions tenint en compte els 741 de l’últim pressupost aprovat, no assoleix el reclamat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup) i el finançament del 2010, quan se situava en els prop de 900 milions. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, havia manifestat aquest dimecres que volia un augment en 120 milions d’euros del finançament de les universitats públiques catalanes en els pressupostos del 2020.

Castellanos i Mas han remarcat que la xifra «no està tancada» perquè s’està en plena negociació amb els departaments i grups parlamentaris, però ha dit que l’increment del 13,3% se situa per sobre de la mitjana d’augment dels departaments i que hi ha marge de millora. Han remarcat que la despesa corrent –que contempla el finançament i ingressos de les taxes universitàries– de les universitats catalanes s’ha mantingut constant des del 2010, però han afirmat que s’ha reduït la transferència de la Generalitat, una situació que es va començar a revertir a partir del 2014.

Des de la conselleria, també han remarcat que «seria desitjable» una reducció de les taxes universitàries, una de les demandes generalitzades en la comunitat educativa, i poder recuperar les inversions de les universitats.

Sobre les taxes universitàries, Castellanos ha afirmat que es contempla en la negociació dels pressupostos, però que no està definit el percentatge –que podria situar-se entre un 10% i un 30%–, i que comportaria també un augment de les transferències de la Generalitat a les universitats per compensar la seva reducció d’ingressos per matrícula. 

Reunió amb els rectors

La Conselleria de Vicepresidència i Economia i Hisenda s’ha reunit la tarda d’aquest dimecres amb l’Acup per traslladar-li aquesta proposta d’augment del finançament, el dia després que els rectors de les universitats públiques tornessin a alertar que es troben en «perill seriós» per la desinversió pública.

Notícies relacionades

En un acte dimarts al Paranimf de l’Edifici Històric de la UB, el rector de la UB i president de l’Acup, Joan Elias, va afirmar: «Demanem, una vegada per sempre, ja que ara venen eleccions, que els partits polítics incorporin el tema de les universitats públiques en els seus programes i en els debats», després de lamentar que no són a l’agenda política.

Va reclamar un pla de xoc per arribar el 2020 als més de 900 milions de despesa pública que rebien fa 10 anys abans de l’arribada de la crisi, va fer extensiva la petició al Govern català –del qual en depèn la major part– i al Govern central i va afegir que aquest augment no ha d’implicar més taxes i despesa de les famílies, que veu necessari reduir.