MUNTANYA SAGRADA

Milers de persones fan cua per escalar la muntanya Uluru, a Austràlia

Els responsables de la muntanya hi prohibiran l'accés el pròxim 26 d'octubre

El paratge està considerat sagrat pels aborígens australians

zentauroepp50312740 tourists crowd a trail as they attempt to climb the uluru  a191009162726

zentauroepp50312740 tourists crowd a trail as they attempt to climb the uluru a191009162726 / KOKI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de persones fan cua aquests dies per escalar la muntanya Uluru, a Austràlia, ignorant les crides a mantenir-se allunyats del considerat monument sagrat pels aborígens, abans que l’ascens quedi prohibit permanentment a final de mes. El tancament es posarà en pràctica el 26 d’octubre, després d’una campanya de dècades per part de les comunitats indígenes per protegir-lo. L’Uluru, de 348 metres d’altitud, declarada Patrimoni de la Humanidad per la Unesco, és famosa pels seus profunds tons vermell ocre. Es troba a Alice Springs, al centre del país.

Notícies relacionades

El gerent del Parc Nacional Uluru-Kata Tjuta, Mike Misso, ha explicat a l’emissora SBS News que els muntanyencs que esperen per fer aquests dies l’ascens es xifren «en centenars i probablement més prop de 1.000».  El poble Anangu, propietari tradicional de l’Uluru, demana que se’n prohibeixi l’escalada des del 1985, quan el parc va passar a mans indígenes. Els anangu al·leguen no només el valor simbòlic que la muntanya té per a la seva ètnia, sinó també raons de seguretat i de preservació mediambiental.

Per commemorar la prohibició a l’escalada, els responsables del parc faran una celebració pública el 27 d’octubre, 34 anys després que l’Uluru fos tornada als seus propietaris tradicionals. Els australians continuen sent els visitants més habituals, seguits dels japonesos, segons l’entitat Parks Australia.