cimera mundial

Barcelona i Madrid comencen a reduir les emissions de CO2 després d'arribar al seu pic més alt

Trenta ciutats les han baixat una mitjana d'un 22%, amb Copenhaguen com a destacada amb una caiguda del 62%

zentauroepp41066484 contaminacion180404202206

zentauroepp41066484 contaminacion180404202206 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Efe

Barcelona, Madrid i 28 grans ciutats més, que sumen més de 58 milions d’habitants, han arribat al seu pic d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i han començat a reduir-les, segons un informe difós aquest dimarts, vigília de la Cimera d’Alcaldes del Grup de Lideratge Climàtic (C40).

La llista inclou, entre d’altres, Atenes, Berlín, Copenhaguen, Lisboa, Londres, Oslo, París, Roma, Estocolm, Varsòvia, Washington i 9 ciutats nord-americanes més com ara Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco i Nova York; les australianes Melbourne i Sydney, Milà (Itàlia) i les canadenques Toronto, Mont-real i Vancouver.

Totes formen part del grup de ciutats pel lideratge climàtic (C40), que a partir de demà i fins dissabte celebren a Copenhaguen una cimera mundial que reuneix desenes d’alcaldes i altres representants polítics, empresarials i científics. Després d’arribar al pic marcat per poder limitar la pujada de la temperatura global 1,5 graus, aquestes trenta ciutats han reduït les emissions una mitjana d’un 22%, amb Copenhaguen destacada amb una caiguda del 62%.

La meitat de les prop de 90 ciutats del C40 han arribat al seu límit, ho faran el 2020 o han contret compromisos concrets per aconseguir-ho, apunta l’informe, que destaca el lideratge climàtic de les ciutats en un context de pujada d’emissions global. «El fet que trenta de les ciutats més grans i més influents ja hagin arribat al seu límit demostra que una transició baixa en emissions de carboni ràpida i equitativa és possible i que ja està en marxa», segons un comunicat.

Notícies relacionades

L’estudi destaca que 82 d’aquestes ciutats han impulsat sistemes de lloguer de bicicletes (per 13 el 2009), que hi ha més de 66.000 autobusos elèctrics als carrers (un centenar el 2009) i que 18 localitats han prohibit o restringit el plàstic no reciclable o d’un sol ús (dos una dècada enrere). «Les ciutats que han arribat al seu límit d’emissions eleven el llistó de l’ambició climàtica i, alhora, exemplifiquen com l’acció climàtica crea comunitats més sanes, justes i fortes», va afirmar el director executiu del C40, Mark Watts.

El C40 va anunciar que llançarà una plataforma digital per compartir coneixement, experiències pràctiques i enfocaments comprovats entre les ciutats del grup. 

Temes:

Madrid Catalunya