EMPRESONAT

El depredador sexual que abordava treballadores de la neteja vulnerables

Va ser detingut pels Mossos dilluns passat i un jutge ha decretat que ingressi a la presó preventivament

Per als investigadors és probable que, a més de la jove de 19 anys, hi hagi més dones atacades que encara no ho han denunciat

zentauroepp50076876 190927102033

zentauroepp50076876 190927102033

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al treballador li va semblar veure una noia amagada dins la nau industrial. Es va acostar per confirmar-ho i va comprovar que era allà. Li va preguntar què hi feia i va veure que es trobava en estat de xoc. Va trucar alsMossos d’Esquadra.

La jove,de 19 anys i de nacionalitat peruana, va explicar als agents de la Unitat d’Investigació de Sant Feliu de Llobregatque havia patituna agressió sexual amb penetració a l’interior d’un vehicle, un BMW de color blanc. Segons els va dir abans que l’acompanyessin fins a un hospital, havia quedat a l’estació amb un home que la volia contractar com a treballadora de la neteja. Hi havia contactat a través d’un anunci publicat en una web. L’individu, d’uns 25 anys, li va dir que pugés al seu cotxe i que buscarien una cafeteria per xerrar més tranquil·lament sobre la feina. No obstant, ell va conduir fins a un polígon i va començar a fer voltes fins que va trobar una zona poc vigilada. Allà li va dir que si volia la feina, haviad’accedir a mantenir-hi relacions sexuals. La noia s’hi va negar i ell la va forçar. Després, la va fer fora del vehicle i es va quedar el bolso que contenia la seva cartera i el seu telèfon mòbil.

Amb aquest relat i amb l’examen forense realitzat a l’hospital, que confirmava l’agressió sexual, el mateix 16 de setembre els investigadors van començar a repassar incidents semblants denunciats en el passat. Van trobar un de similar, ocorregut quatre dies abans. Tot i que la víctima només havia declarat el robatori de la seva bossa. Però el cotxe descrit podia ser el mateix BMW de color blanc. Els agents la van contactar i al cap de pocs minuts, recorda el sergent Antoni Maldonado, aquesta segona dona va afegir una cosa que havia omès per por en la denúncia inicial: el lladre de la seva bossa també havia intentat violar-la, tot i que va escapar. Tot coincidia. A les dues víctimes les havia contactat a través d’anuncis per internet de treballadores de la neteja. A totes dues les havia citat en una estació de tren i a totes dues les havia portat a polígons, ubicats molt a prop l’un de l’altre, per atacar-les sexualment. En el primer cas, no obstant, la víctima va aconseguir sortir del cotxe i quan va posar la mà per agafar el bolso, el violador va accelerar i la va arrossegar uns metres, fet que li va provocar ferides de poca gravetat.

Maldonado explica que les indagacions es van centrar a revisar càmeres de seguretat que haguessin captat el BMW. En van trobar una, que, a més, va permetre obtenir la matrícula. Al sol·licitar a la Direcció General de Trànsit les dades del seu propietari, van obtenir el nom del sospitós. Es tractava d’un veí de Corbera de Llobregat, de 25 anys, amb família i que portava aparentment una vida normal i corrent. A principis d’aquesta setmana van anar a buscar-lo a casa seva i el van arrestar a la porta. El jutge ha ordenat que ingressi preventivament a la presó.

Més víctimes 

Per als Mossos la investigació no ha acabat. El comportament del violador quadra amb el d’un depredador que tenia una manera d’actuar metòdica i tot indica que la va repetir en més ocasions. Per això ara miren de trobar més víctimes i sospiten que les trobaran. Maldonado remarca que escollia dones molt joves, d’origen estranger, procedents de països sud-americans i amb poc arrelament a Espanya. Aquesta «vulnerabilitat» és la que en els suposats casos anteriors podria explicar que les dones no haguessin gosat presentar cap denúncia.

Notícies relacionades

Sobre el detingut pesa un únic antecedent. El 2017 va ser denunciat per una tercera dona, menor d’edat, per fer-li una proposició de caràcter sexual. El modus operandi havia sigut el mateix, es van citar amb l’engany de contractar-la com a treballadora de neteja però va acabar demanant-li sexe a canvi d’aconseguir l’ocupació. Els Mossos creuen que durant aquest temps, entre el 2017 i el 2019, més dones van passar pel mateix.

El sergent aconsella prendre certes precaucions per evitar el risc d’exposició a depredadors sexuals com l’arrestat. Sobretot, «quedar amb desconeguts en llocs públics i no pujar al seu vehicle».