Reconeixements

Greta Thunberg guanya el Nobel Alternatiu

També ha sigut concedit a Aminetu Haidar, la 'Gandhi sahrauí'

zentauroepp48305927 greta190524171940

zentauroepp48305927 greta190524171940 / Janerik Henriksson TT

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’activista mediambiental sueca Greta Thunberg  Greta Thunberg i la sahrauí Aminetu Haidar han sigut distingides aquest dimecres amb el denominat Nobel Alternatiu per la fundació Right Livelihood Award.

El jurat va ressaltar que Thunberg, de 16 anys, ha «inspirat» i «amplificat» les demandes polítiques «per una acció climàtica urgent que reflecteixi fets científics»; i que Haidar acumula tres dècades de lluita no-violenta per la justícia i l’autodeterminació del seu poble.

El Nobel Alternatiu, que s’atorga a Estocolm i està dotat amb 1 milió de corones sueques (103.000 dòlars) per cada guardó, va premiar també aquest any el líder indígena ianomami Davi Kopenawa (Brasil) il’advocada xinesa Guo Jianmei.

Thunberg és la «poderosa» veu d’una generació de joves i la impulsora del moviment «FridaysForFuture» (Divendres pel Futur), inspirat en la vaga escolar que va iniciar fa un any davant del Parlament suec, va destacar la resolució.

Rebuda per líders mundials

L’adolescent sueca ha sigut rebuda per líders mundials i ha intervingut en conferències al més alt nivell, com la Cimera d’Acció Climàtica de dilluns passat a la seu de les Nacions Unides, en la qual va acusar els caps d’Estat i de Govern de no fer prou per revertir la crisi climàtica.

En el cas de Haidar, de 53 anys, coneguda com la ‘Gandhi sahrauí’, la decisió emfatitza la «seva ferma acció no-violenta, malgrat la presó i la tortura, a la recerca de la justícia i l’autodeterminació» per al seu poble, així com la seva dignitat i la seva voluntat.

Fundadora i presidenta del Col·lectiu dels Defensors Sahrauís de Drets Humans (Codesa), es va fer molt coneguda el 2009 per la vaga de fam d’un mes a l’aeroport de l’illa de Lanzarote per protestar per la seva expulsió d’Al-Aaiun (Sahara Occidental) i la retirada del seu passaport pel Marroc.

L’elecció de Kopenawa i l’associació Hutukara Ianomami premia la seva lluita «valenta» per protegir els boscos i la biodiversitat de l’Amazones i les terres i la cultura dels pobles indígenes.

Notícies relacionades

Considerada una de les advocades de drets humans més reconegudes de la Xina, a Guo Jianmei se la distingeix per la seva tasca «pionera i persistent» per les dones al seu país d’origen.

El Premi al Correcte Mode de Vida (Right Livelihood Award), com realment s’anomena aquest guardó que distingeix la tasca social de persones i institucions de tot el món, va ser instituït el 1980 per l’escriptor i exeurodiputat suecogermànic Jakob von Uexküll.