Polèmica a Almeria

L'alcalde d'El Ejido aclareix que «no trenca» el sistema que protegeix les dones maltractades

El municipi (PP i Vox) demana ajuda per les baixes dels policies locals i proposa que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil assumeixin les seves funcions «de manera temporal»

machismo

machismo / CURTO DE LA TORRE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’alcalde d’El Ejido (Almeria), Francisco Góngora (PP), ha anunciat la voluntat de l’Ajuntament, en el qual governa en coalició amb set regidors de Vox, de «no trencar» l’acord per a la prestació del Sistema de Seguiment Integral de casos de Violència de Gènere (VioGén) al municipi, si bé ha assenyalat que valoraran el «nivell d’assistència» que poden dedicar a través de la Policia Local al programa i veure «en quina mesura cal rebre algun tipus de col·laboració per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat».

«Suspensió temporal d’un any»

Així l’hi ha traslladat en una compareixença el primer edil davant de l’«enrenou» que s’ha originat per plantejar «una suspensió temporal durant un any» del conveni fins que es reprengués «la situació de normalitat» amb la Policia Local, que pateix una «minva del 40% amb pics de fins al 60% i amb una negociació de conveni col·lectiu que aquest divendres es torna a reprendre».

L’alcalde ha assegurat que la seva actitud no suposa una «rectificació» respecte als plans inicials i tampoc es deriva de «cap tipus d’imposició» per part de Vox com a soci de govern, amb la qual cosa ha volgut allunyar qualsevol «controvèrsia» sobre això. «Estem convençuts que existeix una violència de gènere i una violència també que va més enllà del gènere, però les dades són incontestables», ha incidit.

Així, ha afirmat que divendres mantindrà una reunió dins de la comissió de seguiment del pla amb les entitats implicades en la Subdelegació de Govern per analitzar «fins on es pot arribar amb el nombre d’efectius que hi ha». «Cal veure fins on ens han de prestar col·laboració» altres cossos, ha afegit, ja que, segons els seus càlculs, la Guàrdia Civil podria cobrir tres víctimes de baix risc, mentre que la Policia Nacional faria el mateix amb 35 més de les 286 del total del municipi.

La situació de la Policia Local

Góngora ha insistit en la negociació que es manté oberta amb la Policia Local, que «no sempre ha sigut ben entesa pel costat sindical» i que ha portat a «situacions complicades en la prestació de determinats serveis públics».

Tot i que ha reconegut que des de la posada en marxa del conveni fa cinc anys han sigut dos els agents designats a la unitat de violència de gènere i menors, l’alcalde ha insistit que «quan no hi són ha de localitzar companys perquè prestin aquest servei», la qual cosa els aboca a «una implicació» més gran de la plantilla envers les víctimes.

Notícies relacionades

«Són 49 els policies els que en el dia d’avui estan en condicions de donar servei actiu en les matèries encomanades i en l’assistència al Ministeri de l’Interior a través de Viogén», ha dit el primer edil, que ha recordat que hi ha un 12% de baixes per prejubilació i que la plantilla es veu afectada en un terç durant els períodes vacacionals.

En qualsevol cas, l’alcalde espera que «al llarg de dos mesos o dos mesos i mig» es pugui tancar la negociació «en positiu», cobrir les baixes dels agents, ja que és «un nombre considerable», i tornar a un «clima de normalitat». «Hi ha hagut baixes per malaltia fins a un 60%, i així hem hagut d’afrontar les processons de Setmana Santa, festes patronals i pràcticament el dia a dia», ha afegit.