manifestacions a 250 ciutats

L'estiu ha disparat les violacions en grup i els assassinats masclistes

Desenes de col·lectius, sindicats i els partits d'esquerres recolzen les manifestacions d'aquest divendres a 250 ciutats

El moviment feminista ha decidit declarar l'«estat d'emergència» davant del preocupant augment d'atacs a les dones

jcarbo42445736 dia dona180308203948

jcarbo42445736 dia dona180308203948 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El moviment feminista ha dit prou ja de minuts de silenci i ha decidit declararl’«estat d’emergència», davant de l’augment exponencial d’atacs a les dones. «Aquest estiu ha imperat la barbàrie, assassinats, violacions, assetjament, pederàstia, ‘manades’.No podem iniciar un nou curs, no podem tornar a la rutina com si res hagués passat. Això seria continuar tolerantl’intolerable», alerta el manifest amb què la Plataforma Feminista d’Alacant va declarar l’agost passatl’Emergència feminista, després d’un mes de juliol amb nou assassinades, i va cridar a manifestar-se aquest divendres 20 de setembre.

La iniciativa ha tingut un gran èxit i desenes de moviments s’hi han sumat, amb la idea d’il·luminar de violeta la nit a més de 250 ciutats (també de França, l’Argentina i Portugal), i donar així una garrotada a la violència masclista. Els sindicats, així com els partits d’esquerra, han recolzat la protesta, que en tan sols un mes i mig ha aconseguit arribar fins a «poblets molt petits, on es manifestaran dones justament on pateixen diàriament episodis de violència», segons explica Covadonga Peremarch, del grup promotor de l’emergència. Cantants, ‘youtubers’ i escriptores han mostrat el seu recolzament a la iniciativa en un vídeo en el qual s’esmenten 20 motius per manifestar-se. Entre els motius s’hi inclouen els assassinats i les violacions, però també la justícia patriarcal,la «cultura de la violència» i el retrocés que Vox planteja amb les seves polítiques i que està imposant ja en algunes autonomies, com Andalusia.

El pacte d’estat

De fet, el col·lectiu convocant es mostra molt «decebut» amb els partits per no haver «estat a l’altura», ja que «tem» que unes noves eleccions puguin implicar un govern de dretes en el qual Vox jugui un paper important. Davant d’això, exigiran a les principals formacions polítiques que «firmin» les exigències que plantegen en el seu manifest, en què es demanen més mitjans per «conscienciar» la societat del «problema públic», l’aplicació del pacte d’Estat contra el maltractament i la posada en marxa d’una educació afectivosexual igualitària a les escoles. El problema és que la convocatòria electoral deixa en guaret aquestes i altres iniciatives, com la reforma dels delictes sexualsdelictes sexualsdestinada a introduir el consentiment exprés i acabar amb la distinció entre abús i agressió sexual.

L’emergència feminista s’ha vist agreujada aquesta setmana amb dos nous episodis mortals, que eleven a 42 el nombre de víctimes de la violència de gènere, la pitjor dada en l’últim lustre (computant fins al 18 de setembre). Dilluns passat un home va matar a Valga (Galícia) la seva exparella, la seva exsogra i la seva excunyada, però l’estadística oficial només recull la primera, per això aquesta setmana s’han incrementat les veus que demanen ampliar les dades oficials a totes les dones assassinades en el context de la violència masclista, com ja recull el Pacte d’Estat i no s’ha complert. L’oenagéfeminicidio.net sí que fa aquesta tasca i ha documentat 74 assassinatsde dones des de principis d’any.

Els menors

L’estadística oficial sí que computa els fills víctima del maltractament. El 2019 n’han sigut assassinats tres i 32 han quedat orfes. De fet, en l’última legislatura es van incrementar les seves pensions d’orfandat, però tot i així els col·lectius de dones exigeixen que s’aprovin més mitjans per ajudar-los a superar un trauma tan greu.

Notícies relacionades

Quant a les violacions, han augmentat un 23% el 2018, segons la fiscalia, que en la seva última memòria alerta de l’augment d’agressions protagonitzades per menorsmenors i de les anomenades violacionsen ‘manada’amb referència a la famosa agressió dels Sanfermines del 2016. No hi ha dades oficials d’atacs sexuals protagonitzats per diversos homes i una sola víctima però feminicidio.net, al web geoviolenciasexual.com, ha comptabilitzat ja 55 denúncies des de principis d’any, després d’un estiu negre en què se n’han produït 27 (7 al juny, 10 al juliol i 10 a l’agost), una més que a l’estiu del 2018 però 22 més que el 2016. Aquestes dades indiquen una «preocupant tendència a l’alça», que està associada a llocs de lleure, temps lliure i l’estiu, explica Graciela Atencio, directora de l’oenagé, que destaca que els agressors són sobretot joves, que volen emular el que han vist en el porno i contacten amb les seves víctimes a través de les xarxes socials.

La prevenció

De fet, dels 175 casos documentats des del 2016, el 75% van ser perpetrats per homes desconeguts per a les víctimes o que tenien amb ella el seu primer contacte. Per això, Atencio reclama «enfortir» a les festes i llocs de lleure els punts violetes on institucions i col·lectius feministes prevenen i atenen les víctimes. «No podem esperar més temps a posar en marxa els mecanismes de prevenció a l’abast», reclama.