8.000 dones han sigut assetjades des del 2010 per haver avortat

62 col·lectius reclamen que es creï un delicte específic en el Codi Penal que castigui aquestes coaccions

El PSOE s'ha compromès a crear zones de seguretat entorn de les clíniques acreditades

zentauroepp47488233 graf9243  madrid  24 03 2019   cabecera de la   marcha por l190324124854

zentauroepp47488233 graf9243 madrid 24 03 2019 cabecera de la marcha por l190324124854 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Des que el 2010 es va aprovar la llei que permet la interrupció voluntària de l’embaràs i que va generalitzar l’avortament com a prestació pública, 8.000 doneshan sigut víctimes d’assetjament pels grups antiavortistes, en unes 100 accions de fustigació a l’any, segons les clíniques acreditades per practicar avortaments a Espanya. Davant d’aquesta situació, 62 organitzacions socials, sindicals, polítiques i feministes han unit aquest dimarts les seves veus per iniciar la campanya #abortosinacoso. Així, demanen a les administracions que prenguin partit i evitin que s’obstaculitzi el dret a decidir de les dones sobre la seva reproducció, d’una banda, i el dret laboral dels treballadors d’aquestes clíniques, que també són coaccionats, de l’altra.

Per a això, exigeixen al Govern diverses mesures, entre les quals la inclusió en el Codi Penal d’un delicte específic que castigui amb dos anys de presó i multa de 30.000 euros tota acció destinada a tractar d’impedir l’avortament per qualsevol mitjà, incloent-hi la difusió d’informació errònia. A França ja hi ha un delicte d’aquesta naturalesa, que les plataformes antiassetjament exigeixen aprovar a Espanya i que sigui considerat un delicte públic, de manera que les forces de seguretat puguin actuar d’ofici –i a través del seu atestat s’obri el procediment–, sense que sigui necessari la testifical de la víctima.

En l’actualitat, els delictes d’injúries o intimidació que es podrien aplicar davant d’aquest tipus de fustigació requereixen que sigui la víctima la que presenti la denúncia, però les plataformes promotores no volen «heroïnes» o dones que hagin de presentar denúncies «una a una», sinó «solucions globals» que frenin els assetjaments.

Zones de seguretat

Conscients de la falta de Govern i la dificultat d’aprovar sense majoria un canvi legislatiu d’una llei orgànica, la campanya #abortosinacoso demana almenys que s’estableixin zones de seguretat entorn dels centres sanitaris acreditats per a la pràctica d’avortaments, com ja existeixen a Àustria, Anglaterra i Holanda. El PSOE, en la proposta de negociació amb Podem, va incloure aquesta mesura i ara faltaria que la plasmés també en el seu programa electoral de cara a les eleccions del 10 de novembre.

Notícies relacionades

Finalment, aquests col·lectius exigeixen alsajuntaments que facin complir les seves ordenances, que impedeixen manifestacions no autoritzades o que s’obstaculitzi la circulació, entre altres prohibicions que freqüentment se salten els grups que tan aviat col·loquen fetus, taüts o sang com ambulàncies amb aparells per fer ecografies a les portes de les clíniques.

Més atacs des que existeix Vox

Segons José Antonio Bosch, assessor jurídic d’ACAI, l’associació de clíniques acreditades, els assetjaments s’han incrementat en els últims anys i sobretot des que Vox ha guanyat múscul i amb la seva «sensibilitat reaccionària, dona suport a les sensibilitats» antiavortament.

Temes:

Avortament