EL FUTUR DEL PLANETA

L'ONU crida els caps d'Estat a actuar amb ambició pel clima

Greta Thunberg dirigeix aquest dilluns els caps d'estat i govern reunits a Nova York

L'organització només deixarà intervenir-hi els països amb propostes concretes, entre els quals hi ha Espanya

Swedish environmental activist Greta Thunberg appears at the Youth Climate Summit at United Nations HQ in the Manhattan borough of New York, New York, U.S., September 21, 2019. REUTERS/Carlo Allegri

Swedish environmental activist Greta Thunberg appears at the Youth Climate Summit at United Nations HQ in the Manhattan borough of New York, New York, U.S., September 21, 2019. REUTERS/Carlo Allegri / CARLO ALLEGRI (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan el 2014 el llavors secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va organitzar en vigília del debat de l’Assemblea General una cimera del clima, va assegurar que seria «diferent» a les reunions anteriors i va desafiar els participants a aportar «compromisos audaços» i a «innovar, cooperar, augmentar i complir accions concretes». Tot i que aquella cita, precedida per una massiva manifestació de més de 300.000 persones a Nova York, va acabar en vagues compromisos, poc més d’un any després es firmaval’Acord de París, un pacte global per impulsar la lluita contra el canvi climàtic.

Avui els objectius i mètodes marcats a la capital francesa es consideren insuficients i tot i que París continua sent el full de ruta, ratificat el desembre passat a Katowice,l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC per les seves sigles en anglès) l’any passat va advertir que l’acció «està molt per sota» del necessari. L’IPCC va demanar «canvis sense precedents» per aconseguir metes com contenir l’escalfament no ja als 2 graus que es van fixar a París sinó als 1,5 que també es van marcar com a aspiració en un pacte on les retallades d’emissions eren voluntàries.

Aquesta reclamació, igual que la d’«ambició i acció», guien l’home que va donar el relleu a Ban al capdavant de l’ONU, António Guterres, que també centra el seu mandat en la resposta a la crisi. Per a aquest dilluns ha convocat una Cimera d’Acció Climàtica en la qual espera «compromisos concrets, no discursos vistosos», segons deia dimecres en una roda de premsa a l’ONU.

Reducció dràstica d’emissions

«Estem perdent la carrera contra el canvi climàtic», alertava el portuguès, que seguint la lletra de l’informe de l’IPPC marca com a meta reduir «dràsticament» les emissions, 45% per al 2030, i aconseguir un compromís amb la neutralitat de carboni per al 2050, així com garantir recolzaments per al Fons Verd per al clima, entre altres compromisos que s’hauran d’oficialitzar a la COP25 al desembre a Xile.

L’exigència de Guterres s’evidenciarà en els discursos d’aquest dilluns. Durant la cimera, a la qual estan convidats a participar i parlar representants municipals i empresarials i grups mediambientals, els únics caps d’estat o governs que es deixarà intervenir seran els que arribin amb compromisos concrets.

I Espanya serà un d’ells, després d’haver liderat, al costat del Perú, un compromís per aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nenes com un component essencial de les accions de lluita contra el canvi climàtic. Un total de 45 països han rubricat ja aquest document unint-se a la coalició d’Impulsors Socials i Polítics.

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, va portar aquest diumenge a Nova York, dins dels actes previs a la cimera, el compromís de 41 països i 71 governs regionals i ciutats, de les quals 33 són espanyoles, per situar la salut com a motor polític d’una ambició més gran en matèria de canvi climàtic. La representació espanyola no acaba aquí: l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà dimarts, dins dels actes programats durant la cimera, un fòrum específic sobre les ciutats i governs regionals.

Expectació davant del discurs de Greta Thunberg

Notícies relacionades

Per a la inauguració de la jornada, Guterres, a més, ha reservat un espai d’honor a Greta Thunberg, l’activista sueca de 16 anys que ha liderat una mobilització juvenil pel clima sense precedents que també ha portat l’ONU a organitzar durant el cap de setmana la seva primera cimera juvenil del clima. Tot i que en els seus actes institucionals els últims dies als Estats Units Thunberg ha buscat el segon pla per posar els focus sobre altres activistes, sap aprofitar les oportunitats per fer pujar els colors als polítics. I els que es van reunir a Nova York hauran d’estar preparats per a la intervenció d’algú que el febrer passat, al Consell Econòmic Social i Europeu, es va atrevir a criticar els polítics per estar «actuant com nens irresponsables i malcriats» i els va acusar que s’han «perdut dècades per la seva inacció».

Qui no escoltarà Thunberg serà Donald Trump, el president que ha decidit treure els Estats Units de l’Acord de París i que ha organitzat una reunió paral·lela sobre persecució per motius religiosos. Com a representant de Washington envia un càrrec mitjà del Departament d’Estat, Marcia Bernicat.