A 156 PAÏSOS

Milions de persones s'afegeixen a les 'vagues climàtiques'

Les protestes, convocades des d'aquest divendres fins al 27 de setembre, coincidiran amb la cimera climàtica de l'ONU

b9c73baa-a427-4563-bc66-7a4b6d962952-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Milions de persones a tot el món participaran des d’aquest divendres en les vagues climàtiques que s’han convocat al llarg de tot el planeta els dies 20 i 27 de setembre i en les activitats dels dies intermedis, que coincidiran amb la celebració a Nova York (Estats Units) de la Cimera Climàtica convocada per l’ONU per impulsar l’ambició en les negociacions de la pròxima Conferència del Clima que se celebrarà a final d’any a Xile.

Les mobilitzacions van pel camí de convertir-se en la mobilització climàtica més gran de la història i Fridays for Future ja compta amb una llista de més de 5.225 esdeveniments a 156 països que tindran lloc del 20 al 27 de setembre, i cada dia s’hi afegeixen més. A més dels joves, els adults s’uniran als joves i, de fet, la plataforma 350.org estima que més de 73 sindicats; 820 organitzacions; 2.500 empreses ja han manifestat el seu recolzament a les vagues i, fins a 6.323 pàgines d’internet realitzaran una vaga climàtica digital

En la marxa de Nova York participarà la jove sueca que ha inspirat el moviment Fridays For Future, Greta Thunberg, que va viatjar des d’Europa fins a Amèrica al veler zero emissions Malizia, propietat del príncep de Mònaco, Pierre Casiraghi. Precisament, la de Nova York podria ser una de les marxes climàtiques més multitudinàries.

Les mobilitzacions a Espanya

Espanya, la vaga, avalada per Aliança pel Clima té el recolzament de més de 300 organitzacions i Fridays For Future ha convocat 179 vagues a tot el país. L’activista de FFF Madrid María Laín, que participarà en la cimera de joves que se celebrarà a Nova York aquest dissabte, ha destacat que la Cimera Climàtica per a Joves serà «un moment històric» en què centenars de joves de tot el món es reuniran per buscar solucions a la crisi climàtica i exigir als polítics que actuïn.

«Els joves sabem que Espanya serà un dels països europeus més afectats per aquesta crisi, i per això ens hem manifestat al llarg de tot l’any. La vaga mundial del 27 de setembre serà el punt culminant de les nostres protestes, i m’agradaria que tant joves com adults s’unissin a la nostra causa. Siguis qui siguis, la crisi climàtica t’afecta, i tu ets part de la solució», ha reclamat.

En concret, des de l’organització Joventut pel Clima han assenyalat que durant tota la setmana hi haurà diferents accions a tot el país des de tallers, pancartes, punt informatius, entre altres activitats. Als joves s’hi han afegit també Mares pel Clima l’objectiu del qual és conscienciar sobre la crisi climàtica i continuar exercint pressió perquè es prenguin mesures contundents per protegir al planeta.

Recolzament de la Sindical Internacional

De fet, l’alcalde de la ciutat ha donat permís a 1,1 milions d’estudiants d’escoles públiques perquè faltin a classes i assisteixin a les vagues, en què Thunberg serà una dels oradores juntament amb molts altres activistes juvenils. Els vaguistes es reuniran en diferents ciutats nord-americanes, on en total s’han organitzat uns 600 esdeveniments al llarg de la setmana.

Així mateix, durant la Cimera d’Acció Climàtica de l’ONU el 23 de setembre, els activistes a Washington DC planegen paralitzar la ciutat mitjançant el bloqueig d’infraestructures clau.

Notícies relacionades

A nivell mundial, la Confederació Sindical Internacional recolza les vagues igual com el seu braç europeu. Per exemple, el Congrés de Sindicats del Regne Unit ha demanat als seus 5 milions de membres que recolzin les vagues i el sindicat irlandès Fórsa ha demanat als seus 80.000 membres que s’hi sumin. Mentrestant, a Itàlia, el sindicat més gran, la CGIL, que compta amb més de cinc milions de membres, celebrarà assemblees en els llocs de treball el pròxim 27 de setembre i la federació sindical sud-africana amb 800.000 membres s’unirà a la vaga.

D’altra banda, més de 600 professionals de la medicina han firmat una justificació d’absència mèdica per excusar els estudiants de la classe, a causa dels efectes adversos del canvi climàtic en la salut. A la seu central d’Amazon a Seattle, més de 900 empleats marxaran aquest divendres per la falta d’acció climàtica dels seus ocupadors i els treballadors de Google i Microsoft també s’uniran a les vagues.