Canvi d'estació

¿Quan comença la tardor del 2019? Dia i hora de l'equinocci

L'estiu acaba i comença una nova època de l'any en què el clima ofereix aquest toc de nostàlgia que és l'avantsala de l'hivern

zentauroepp55229490 otoo201003125751

zentauroepp55229490 otoo201003125751 / Robert F Bukaty

2
Es llegeix en minuts

La tardor es caracteritza per pintar l’ambient de tons vermellosos, grocs i daurats; és també un indici que la llum del dia comença a perdre força després de la brillant de l’estiu i, per a molts, és potser l’època de l’any on es comença a percebre el fred que presagia l’hivern amb tota la seva cruesa i majestuositat.

A l’hemisferi nord, l’equinocci de tardor del 2019 serà el 23 de setembre a les 07.50 hores UTC (09.50 a l’Espanya peninsular). D’acord amb els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional, aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, amb la qual cosa conclourà el 22 de desembre amb el començament de l’hivern.

L’equinocci de tardor va ser vist per les cultures antigues com el temps de la collita i també representa la caiguda de les fulles, la migració de les aus, la verema i el començament de la temporada més freda de l’any. No obstant, a l’hemisferi sud succeeix l’equinocci de primavera, i l’ambient llavors s’omple de lluminositat i fertilitat.

Les característiques de l’equinocci

El terme ‘equinocci’ prové del llatí ‘aequinoctium’, que significa literalment ‘nit igual’ i això es deu al fet que el Sol creua l’equador celeste de la Terra, aconseguint que els seus rajos incideixin de la mateixa manera a l’hemisferi nord i al sud i, per tant, el dia té la mateixa durada que la nit en tots els llocs del planeta.

En el moment en què es produeix l’equinocci de tardor a l’hemisferi nord, el dia i la nit duren gairebé el mateix, per la qual cosa en l’antiguitat es creia que l’arribada d’aquesta estació marcava un període d’equilibri al món.

I aquest fenomen pot succeir entre el 21 i 23 de setembre de cada any, però la data oficial de l’equinocci canvia a causa que el període orbital de la terra no és exacte, triga 365,24 dies a fer una volta completa al Sol i, per tant, la seva rotació té algunes variacions en el temps i un desfasament que s’ajusta en els anys de traspàs.

Per a les persones que els agrada observar els astres, durant tota la tardor Mart serà visible a trenc d’alba i després de la posta de Sol es veuran Venus, Saturn i Júpiter; però l’11 de novembre es produirà un trànsit de Mercuri davant del Sol que serà visible a Amèrica, l’Àfrica i Europa, un fenomen que sens dubte representa un espectacle especial a la nostra volta celeste.

El misticisme de la tardor

Notícies relacionades

Però la tardor, com totes les estacions de l’any, té una càrrega de misticisme molt especial des de les cultures de l’antiguitat, ja que es relaciona amb l’època de la collita i la preparació per a l’hivern, en un període de transició que busca l’equilibri i la tranquil·litat.

En les èpoques passades, era també l’últim període que es tenia per aprofitar la llum solar en activitats del camp abans de passar a l’hivern, una temporada en què tot escassejava i el fred complicava la vida de les persones; per tant, la tardor jugava un paper fonamental en aquesta transició de la lluminositat i el radiant de l’estiu, a la immobilitat que representaven els últims mesos de l’any, a l’espera novament del ressorgiment de la vida amb l’arribada de la primavera.

Temes:

Tardor