Robatori de dades

Alerta per una estafa sobre la declaració de renda del 2018

Estan circulant una sèrie de correus fraudulents que suplanta la identitat de l'Agència Tributària

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona.

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona. / QUM ROSER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'  Institut Nacional de Ciberseguretat  (Incibe) alerta que ha detectat diverses campanyes, a través de correus electrònics falsos, que intenten robar dades personals dels usuaris fent-se passar per l' Agència Tributària.  La Guàrdia Civil se n'ha fet ressò a través de Twitter. Un dels correus indica que s'han detectat irregularitats en la declaració de la renda del 2018  i que s'ha d'abonar un deute.

 Segons el centre tecnològic, amb seu a Lleó, podrien estar afectats tots els usuaris que rebin el correu electrònic, accedeixin a la web fraudulenta i  facilitin les seves dades personals.

L'Incibe aconsella, per evitar aquest tipus d'enganys, parar atenció a la URL a la qual s'està accedint i comprovar que sigui realment la del suposat servei.

En cas de dubte, recomana consultar la veracitat del correu amb l'entitat pertinent i mai facilitar dades personals o bancàries.

Si has sigut víctima

En el cas que un usuari hagi sigut víctima d'aquesta suplantació i hagi facilitat les seves dades personals a la pàgina web maliciosa, li recomana detectar si les seves dades privades estan sent utilitzades  sense el seu consentiment i comprovar quina informació seva circula per internet.

Recorda als qui després de realitzar una recerca a internet trobin alguna informació indeguda o que no els agradi, que poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició (Arc) sobre dades personals.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, si han proporcionat dades bancàries, recalca que han de contactar immediatament amb el seu banc per prendre les mesures de seguretat que corresponguin, i així intentar evitar que es portin a terme càrrecs addicionals  en el teu compte.

Finalment, als que hagin rebut l'esmentat correu i tinguin dubtes, els indica que consultin directament amb l'Agència Tributària (@informaticaaeat), o amb tercers de confiança, com són les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) i l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) a través de la línia d' ajuda en ciberseguretat  d'Incibe, 900.116.117.