La reforma dels delictes sexuals segueix al calaix malgrat l'augment de les violacions

El Govern vol eliminar l'abús del Codi Penal i que tot atac sigui considerat agressió

La inestabilitat política ha provocat que no hagi vist la llum i tot indica que continuarà encallada

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat.

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat. / VILLAR LOPEZ

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat que les denúncies de violacions continuen augmentant a un ritme d’un 23% anual, segons l’última memòria de la Fiscalia, que alerta d’una «preocupant» pujada del 43% en la violència masclista i sexual protagonitzada per menors, la  reforma delsdelictes sexuals, que preveu endurir algunes penes i aclarir què és o no és delicte segueix alcalaix, a causa de la inestabilitat política i la falta de Govern.

La Secció de Penal de la Comissió de Codificació a la qual l’exministre de Justícia Rafael Catalá va encarregar un informe sobre com modificar el Codi Penal, com a resposta a les protestes que va generar la primera sentència de‘La manada’ dels Sanfermines –que en primera instància va condemnar el ‘Prenda’ i els seus quatre amics per abús sexual i no per agressió, situació que va corregir el Suprem, a l’elevar la pena a 15 anys– va entregar el seu informe al Govern, que el va estudiar en Consell de Ministres el desembre passat.

El consentiment exprés

A partir de les recomanacions dels experts, el Ministeri de Justícia va elaborar un avantprojecte legal, que estava gairebé llest però que no va donar temps a aprovar a causa del’avançament electoral. I tot indica que continuarà diversos mesos més agafant pols si Pedro Sánchez no aconsegueix els recolzaments per ser investit i es repeteixen les eleccions generals.

La intenció del Govern és acabar amb la distinció entre abús i agressió (quan hi ha violència o intimidació) que ha generat tant de rebuig, inclòs en l’àmbit jurídic, i que qualsevol atac a la llibertat sexual sigui considerat agressió. Així mateix, preveu introduir el terme violació en el Codi Penal, per denominar les agressions amb penetració. I, tenint en compte el clamor a favor del només‘sí és sí’,es castigarà amb presó qualsevol comportament sexual sense consentiment.

Desapareixen les multes

Notícies relacionades

En la modalitat més greu, les agressions sexuals es continuaran castigant amb fins a 15 anys de presó, però en els casos més lleus la intenció de l’Executiu és augmentar la pena d’un a tres anys de presó. Així mateix, preveu que desapareguin les penes de multa, perquè sempre es castigui amb privació de llibertat un delicte que genera un fort rebuig social.

Finalment, tal com va avançar la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, es preveuen mesures per limitar els beneficis, la classificació en tercer grau i els permisos penitenciaris dels delinqüents sexuals. No s’atorgaran fins al «compliment efectiu de la meitat de la condemna imposada».

Les violacions en 'manada’ continuen disparades

<span style="font-size: 1.6rem;">L’avantprojecte del Govern preveu com a <strong>agreujant </strong>que la violació l’executin dues persones o més, en un context en el qual les <strong>denúncies </strong>per agressions sexuals múltiples continuen pujant. Segons el portal <a href="http://violenciasexual.com" target="_blank">www.geoviolenciasexual.com</a>, fins al passat 2 d’agost s’havien produït <strong>42 atacs en 'manada’,</strong> després d’un inici d’estiu amb infinitat de denúncies. Aquesta xifra va camí de polvoritzar els 60 atacs comptabilitzats per aquesta web, ja que no hi ha xifres oficials, el 2018. El 2017, les denúncies es van quedar en 14 i 18 l’any anterior.</span>