finançament de la ciència

La Caixa destina 28 milions a 79 projectes de «recerca capdavantera»

La fundació bancària finança beques de postdoctorat, projectes d'excel·lència de biomedicina i salut i el programa Caixaimpulse

«Els governs d'Espanya han pres decisions anòmales com la reducció de la inversió en recerca», afirma el ministre Pedro Duque

zentauroepp49890902 16 09 2019 la caixa destina 28 millones a 79 becas para inve190916205853

zentauroepp49890902 16 09 2019 la caixa destina 28 millones a 79 becas para inve190916205853 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació Bancària La Caixa ha atorgat aquest dilluns ajuts econòmics per un import total de 28 milions d’euros a 79 projectes de «recerca capdavantera de gran impacte social» a centres de recerca d’Espanya i Portugal. Els ajuts es divideixen en tres línies d’actuació: beques de postdoctorat, projectes d’excel·lència en biomedicina i salut i el programa Caixaimpulse.

El ministre de Ciència, Recerca i Universitats, Pedro Duque; el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé; el director general d’aquesta entitat, Jaume Giró, i Javier Solana, membre del Patronat i del Consell Assessor d’Experts en Recerca de la Fundació, han entregat els diplomes als investigadors en un acte celebrat a les oficines de La Caixa.

«¿Podem reduir l’impacte ambiental amb materials intel·ligents?», «¿és possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes?» o «¿es pot diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang?» són tres de les preguntes que fan en les seves recerques els projectes seleccionats.

La Caixa ha destacat el seu compromís des de fa més de 30 anys amb la recerca i la formació d’excel·lència i l’entitat ha destinat des d’aleshores més de 500 milions d’euros a aquest àmbit. El Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació preveu de fet dedicar en aquest 2019 un total de 90 milions d’euros «al coneixement, la recerca i la innovació», fet que situa La Caixa com «la primera entitat filantròpica d’Espanya i Portugal, la segona d’Europa i una de les més importants del món».

Dos ministres

En la seva intervenció, Duque ha dit que «d’una banda és d’agrair» l’esforç que fa la Fundació Bancària «la Caixa» a favor de la recerca, però que de l’altra les xifres destinades demostren que l’Executiu ha d’aportar més recursos a aquesta àrea. «Els governs d’Espanya han pres decisions anòmales i poc comprensibles a Europa com la reducció de la inversió en recerca», ha dit el ministre en al·lusió als anys més complicats de la crisi econòmica.

Notícies relacionades

Durant l’acte també s’ha projectat un vídeo en què l’homòleg portuguès de Duque, Manuel Heitor, ha celebrat l’esforç econòmic que efectua l’entitat bancària, al seu parer «un pas estructural per crear una Iberia més forta, amb més ciència i coneixement». «La ciència cura i millora la nostra qualitat de vida. Per això necessitem més ciència a tot Europa i una Europa amb més Iberia i una Iberia amb més Europa», ha afegit.

Fainé ha lloat el treball dels investigadors seleccionats, que són «present» i construeixen «el futur de les pròximes generacions». Els ha recomanat que sempre treballin en «equip» i ha assenyalat que «els científics són capaços de transformar el món a través de la seva imaginació, el seu talent i el seu esforç». Solana ha demanat als líders dels projectes que siguin abans que res «decents» i «globals» i ha remarcat que «al món on vivim, el país que no té un bon sentit sobre què és la ciència i el desenvolupament tecnològic és un país que té moltes possibilitats de fracassar».